Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zakázaná zařízení v zaměstnáni (notebook, mobil, tablet). Zaměstnavatel povoluje na pracovišti soukromé mobily (chytré telefony) ale zároveň žádá speciální povolení (interní) pro tablet a notebook, které musí mít zaměstnanec, jinak to nemůže tam mít. Problém je, že mě odkazuje jeho bezpečnostní služba na směrnice, ale ve směrnicích nic takového není.

Je ze zákona zaměstnavatel povinnen, mít tyto informace v jeho interních směrnicích? Mohu požadovat vysvětlení důvodu zákazu? Nechápu tak vůbec rozdíl z hlediska bezpečnosti chytrý mobil vs. tablet (obojí Android), který je jen trochu větší (5,5 palců vs 8 palců). S pozdravem David.

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel může regulovat vnesení určitých věcí na pracoviště, případná omezení by však měla mít racionální důvod, který by měl být zaměstnancům sdělen. Pokud jim sdělen není, může se zaměstnanec samozřejmě zaměstnavatele dotázat. Zákon žádný takový zákaz neuvádí, je proto více než vhodné, aby toto omezení měl zaměstnavatel ve svých vnitřních předpisech. Ze zákona však tuto povinnost nemá. Má však povinnost neomezovat své zaměstnance šikanózními zákazy a taky má povinnost přistupovat ke všem zaměstnancům v obdobných situacích obdobně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.