Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem zaměstnán na pozici z nepřetržitým provozem, denní/noční 12,5 hod. směny, aktuálně jsem ve výpovědní lhůtě (mnou podána výpověď v dubnu, tudíž k 30.6. z firmy odcházím). Vzhledem k tomu, že má zaměstnavatel nepřetržitý podstav zaměstnanců, který řeší přesčasy ostatních zaměstnanců, vznikne mi za druhý kvartál (duben, květen, červen) 65,25 hodin odpracovaného přesčasu (= 5 celých směny).

Chtěl jsem si před mým odchodem vyčerpat zbylou dovolenou v červnu, avšak dle zaměstnavatele to není z provozních důvodu možné. Rád bych však i tak nějaké volno v červnu získal, proto bych se rád zeptal, zda je možnost náhradního volna za přesčas, který ve 2. kvartále odpracuji čerpat ve stejném kvartále (tzn. v červnu) Případně se jinak bránit proti zamítnutí dovolené, zaměstnavatel jednoduše počítá s proplacením zbylé dovolené. V zákoně jsem dohledal pouze fádní zápis, ze je nutné se ohledně čerpání náhradního volna za přesčas se zaměstnavatelem na tomto dohodnout, a že mi jej zaměstnavatel musí poskytnou do 3 měsíců. Děkuji za objasnění a přeji hezký zbytek dne, Otmar.

 

ODPOVĚĎ:
Podle zákoníku práce je to zaměstnavatel, který určuje čerpání dovolené. Zaměstnanec může pouze o dovolenou požádat, konečné rozhodnutí je však na zaměstnavateli.
Pokud jde o mzdu nebo náhradní volno za práci přesčas, říká zákoník práce, že za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo, a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
Primárně tedy má být poskytnut příplatek, náhradní volno je jen na základě dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, nelze se ho dožadovat jednostranné, stejně tak jako nelze jednostranně nařídit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.