Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve službách v provozu se střídáním krátkého a dlouhého týdne, s vyrovnávacím obdobím 26 týdnů. V květnu 2024 mi byl fond pracovní doby počítán i s dvěma svátky (184 hodin), které podle rozvržení směn nebyly naplánované jako moje pracovní dny. Takže mi zaměstnavatel dal 2 dny ŘD, za údajně chybějících 16 hodin. Postupuje zaměstnavatel správně? Počítají se mi svátky do fondu pracovní doby, i když nejsou mým plánovaným pracovním dnem? Děkuji za odpověď Aneta.

ODPOVĚĎ:
Pokud na dny, na které připadl svátek, nebyly plánovány směny, pak se svátky ve fondu pracovní doby vůbec neprojeví a na tyto dny nelze nařídit dovolenou.
Dovolená by navíc musela být nařízena v souladu s § 217 zákoníku práce, který říká, že určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen písemně oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnancem na kratší době.
Pokud toto neproběhlo, zaměstnavatel nepostupoval správně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.