Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako obchodník, každý den vyjíždím z místa bydliště za zákazníky po celé ČR. Ve smlouvě mám uvedenou pružnou pracovní dobu, přičemž základní pracovní doba je 8-14 hod, místo výkonu práce Hradec Králové (je to sídlo firmy, já sama tam jsem pouze 1x za 14 dní). Služební vůz má GPS a mám ho i k soukromému použití.

Když se po cestě zpět např. z Ostravy, kde jsem měla schůzky se zákazníky, zastavím v odpoledních hodinách na 1-2 hod v jiném městě, které mám po cestě např. Litomyšl (nákup, pauza od řízení…), zaměstnavatel mi tvrdí, že tím končí dle zákoníku práce moje pracovní cesta a cestu z Litomyšle domů si musím hradit jako soukromou. Je to opravdu tak? Ještě ke zmíněné cestě do Ostravy (nebo jiného vzdáleného města). Ráno vyjíždím v 5 hod a domů se vracím v 21 hod. Jsem 16 hodin na cestě. Během cesty pracovně telefonuji se zákazníky, když přijedu domů, často ještě sedám k PC. Zaměstnavatel tvrdí, že moje pracovní doba je pouze mezi první a poslední schůzkou v Ostravě. A to, že se rozhodnu pracovat večer, je moje osobní volba. Jenže musím udělat zápis ze schůzek a další den hned ráno opět vyjet za zákazníky. To, že pracuji i během jízdy nebo večer doma vůbec neuznává a ani to, že jsem byla 16 hod na cestě. Je toto opravdu dle zákoníku práce? Předem děkuji Rút.

 

ODPOVĚĎ:
Zákoník práce zcela přesně nestanoví, co se rozumí výkonem práce na pracovní cestě a co nikoli.
Obecně je možné říct, že cesta sama není výkonem práce, pokud nejste řidič z povolání nebo řidič referent. Pokud ale během cesty pracujete - telefonujete, vyřizujete emaily apod. , o výkon práce se jedná.
Co se týká večerní práce po příjezdu z pracovní cesty, o práci přesčas by se jednalo pouze v případě, že by byla vykonávána na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem. Jestliže nemáte prostor pro vyřizování administrativy, protože další den opět vyjíždíte, je třeba se zaměstnavatelem domluvit jiný systém rozvržení prací.
V souvislosti se zastávkou v průběhu návratu je třeba uvést, že zastávka, není-li to povinná zastávka, by neměla být vykonána nebo by měla být co nejkratší (bez nákupů). Vyřizování soukromých záležitostí nelze počítat do pracovní cesty a vyžadovat za tuto dobu náhradu nákladů, které souvisí s pracovní cestou. Pracovní cesta však končí až návratem domů nebo do místa pracoviště nebo do předem dohodnutého místa. Postup zaměstnavatele tak není v tomto případě úplně správný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.