Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nastoupil jsem do práce. Podepsal jsem smlouvu, ve které bylo uvedeno, že budu rozvážet jídlo vlastním vozem. V práci jsem měl 13.9.2024 dopravní nehodu a vůz je nepojízdný. Informoval jsem zaměstnavatele a poslal jsem i foto mého nabouraného vozu. Dnes (06.10.2024) mi přišel dopis, ve kterém mi zaměstnavatel vyhrožuje finančními sankcemi, že jsem nenastoupil na směnu.

Nemohl jsem nastoupit, protože vůz je zničený a nepojízdný. Byla přivolána PČR, Městská policie a hasiči. Po vyšetření nehody, jsem zavolal na asistenční službu a ta mi zařídila odtah vozu. Po přijetí odtahové služby, byl vůz naložen na odtahové vozidlo a odvezeno. Můj vůz je do dnes (06.10.2024) nepojízdný a já vůz prodám protože odhad škody je vysoký a já neměl bohužel sjednané havarijní pojištění a na opravu vozu nemám finanční prostředky. Odhad škody na místě byl vysoký, ale po prohlédnutí vozu bude vyšší. Prosím o pomoc, jak jsem mohl nastoupit na jízdu, když jsem byl účastník dopravní nehody a vůz by nepojízdný.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jde skutečně o pracovní smlouvu, pak je to zaměstnavatel, kdo je povinen poskytnout zaměstnanci prostředky k výkonu práce. Pokud není pojízdné Vaše vozidlo, měl by situaci řešit primárně zaměstnavatel a umožnit Vám výkon práce.
Postup zaměstnavatele se podle Vašich informací jeví jako nesprávný, doporučuji proto obrátit se na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.