Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem od 4.8. na neschopence, mám bolesti zad, při nástupu do zaměstnání se můj stav zhoršil. Mám rozštěp bederní páteře, deformaci obratlů a kyfoskoliózu. Nyní podstupuji sérii rehabilitace. V práci jsem to již nezvládala, proto jsem během PN poslala doporučeně zaměstnavateli výpověď ze zdravotních důvodů.

Ten ji převzal, ale přišla mi odpověď, že pracovní poměr nelze ukončit během trvání PN. Je to pravda? Musím znova nastoupit a teprve poté dát výpověď, když už nejsem schopna? Je tato moje výpověď platná? Dále po mě chce potvrzení od lékaře, že ze zdravotních důvodů tuto pozici nemohu vykonávat. To mi paní dr. vystavila. Bude to stačit? Co by po mě mohl ještě chtít? Předem děkuji za Vaši odpověď. Gabriela

ODPOVĚĎ:
Pokud pracovní poměr chce ukončit zaměstnanec, nemůže mu v tom nic bránit. Není možné držet zaměstnance v pracovním poměru, ve kterém nadále setrvat nelze. Zaměstnanec může rozvázat pracovní poměr výpovědí, i když je v pracovní neschopnosti, tj. v ochranné době. Zákaz výpovědi v této ochranné době se vztahuje na výpověď, kterou dá zaměstnanci zaměstnavatel, tam potom omezení existují, a to dle § 53 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění.
Pokud dává zaměstnanec výpově´d nemusí tam uvádět žádný důvod, pokud ho uvede, je to jeho volba a nemusí ten důvod zaměstnavateli nijak dokazovat, žádné potvrzení zaměstnavatel nepotřebuje, k ničemu mu není.
Jediné, k čemu by zaměstnavatel potřeboval takové potvrzení od lékaře, je případ, kdy by on Vám dal výpověď, nebo byla z tohoto důvodu uzavřena dohoda o ukončení pracovního poměru, a tím důvodem by byla neschopnost konat dosavadní práci pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání, tam by Vám náleželo odstupné ve výši 12-ti násobku průměrného výdělku. Pokud však dáváte výpověď sama, nic takového Vám nenáleží, pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby, pokud zaměstnavatel výpově´d převzal.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.