Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se informovat na co mám právo. 5/2021 došlo ke zrušení oddělení v Plzni a práce se přesunula do jiného města. Všichni zaměstnanci v Plzni dostali výpověď z důvodu nadbytečnosti, já jsem ve 2/2021 otěhotněla, tak se mi výpověď vyhnula. Nyní mi bude v 10/2024 končit rodičovská dovolená a z personálního mi volala paní, že se mnou bude ukončena smlouva z důvodu nadbytečnosti, i když posílám životopisy na jiné pozice ve společnosti.

Životopisy posílám na pozice, kde mám odpovídající praxi, vzdělání, ale nebyla jsem zatím ani pozvána na pohovor a když to byla jiná dceřiná společnost, tak když jsem řekla, že mám dítě, bylo vidět, že se změnil rozhovor. Ve společnosti jsem pracovala celkem 14 let. Chci se tedy zeptat čím mohu argumentovat, abych mohla ve společnosti pracovat i třeba na DPP. Např. jsem nebyla ani pozvána na pohovor na operátora call centra, kde jsem pracovala přes 9 let, samozřejmě že v inzerci pracovní pozice mají práci na hlavní pracovní poměr (7,5h). Na co tedy mohu zaměstnavatele poukazovat (zákoník práce, diskriminace). I jsem psala známému vedoucímu na call a ten mi mojí možnou domněnku potvrdil, že si myslí, že je to kvůli tomu, že se vracím z rodičovské, že mám dítě, avšak, jak může zaměstnavatel vědět, jak si dokážu zajistit věci kolem dítěte. Ze zákona by mě neměl za to diskriminovat, že mám dítě. Takže i když v inzerci píše 7,5h tak je na mě, zda to zvládnu nebo ne a až pak by se mnou měl zaměstnavatel řešit, že práci nevykonávám dle smlouvy. Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 38 zákoníku práce je zaměstnavatel po návratu zaměstnance povinen přidělovat mu práci dle pracovní smlouvy (druh práce, místo výkonu práce). Pokud takovou práci nemá, je zcela na rozhodnutí zaměstnavatele, jak bude situaci řešit. Zaměstnanec se může dožadovat pouze práce odpovídající pracovní smlouvě.
Jednou z možností, jak situaci řešit, je právě výpověď pro nadbytečnost. O způsobu řešení rozhoduje vždy zaměstnavatel, který také rozhoduje o tom, koho pozve k výběrovému řízení a kým obsadí další pozice.
Zaměstnavatel nemá povinnost pozvat zaměstnance k výběrovému řízení na jiné pracovní místo, nelze se domáhat zaměstnání na jiném pracovní místě, ani na DPP.
Pokud se domníváte, že je postup zaměstnavatele diskriminační, můžete se obrátit na místně příslušný inspektorát práce (www.suip.cz).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.