Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně pokynu zaměstnavatele k výkonu práce zaměstnance, který jsem obdržela 07.03.2016. Tento pokyn obsahuje provozovnu mého zaměstnavatele v jiném městě, je uveden počátek 09.03.2016, je uvedeno pravidelné pracoviště, způsob dopravy, dále jsou uvedené cestovní výdaje + stravné.

Pracovní úkoly přiděluje a kontroluje vedoucí zaměstnanec v určené provozovně, kam mám dojíždět každý den 141 km tam a 141 km zpět. Mimo tento pokyn mi bylo řečeno, že výkon práce je od 7:30 - 16:00 hod. Byl mi určen vlak, kterým musím jezdit a to již ve 4:47 hod. Můj návrat domů je kolem 19:00 hod. Mohu totiž odcházet až po 16:00 hod. Toto vše ale není součástí pokynu. Můj dotaz zaměstnavateli zněl, jak dlouho toto bude trvat - prý je to trvalá záležitost. Na pokyn jsem napsala, že nesouhlasím, přesto jsem odjela. V pracovní smlouvě mám podepsaný souhlas se služebními cestami. Můj dotaz zní, zda se jedná o přeložení či služební cestu? Zda v tomto případě, mohu požadovat ubytování. Po příjezdu jsem zjistila, že tato provozovna mě nepotřebuje, nemají pro mne žádnou práci. Jde cíleně o to, abych podala výpověď. Děkuji, Nora

ODPOVĚĎ:
Přeložení zaměstnance k výkonu práce do jiného místa, než bylo sjednáno v pracovní smlouvě, je možné pouze s jeho souhlasem a v rámci zaměstnavatele, pokud to nezbytně vyžaduje jeho provozní potřeba. Úkoly zaměstnanci pak přiděluje vedoucí zaměstnanec této nové složky (§ 43 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění).
„Pracovní cestou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Zaměstnavatel může vyslat zaměstnance na dobu nezbytné potřeby na pracovní cestu jen na základě dohody s ním. Zaměstnanec na pracovní cestě koná práci podle pokynů vedoucího zaměstnance, který ho na pracovní cestu vyslal.
Vysílá-li zaměstnavatel zaměstnance na pracovní cestu k plnění svých úkolů do jiné organizační složky (k jinému zaměstnavateli), může pověřit jiného vedoucího zaměstnance (jiného zaměstnavatele), aby zaměstnanci dával pokyny k práci, popřípadě jeho práci organizoval, řídil a kontroloval; v pověření je třeba vymezit jeho rozsah. S pověřením podle věty první musí být zaměstnanec seznámen. Vedoucí zaměstnanci jiného zaměstnavatele však nemohou vůči zaměstnanci jménem vysílajícího zaměstnavatele právně jednat. “ (§ 42 ZP).
Z výše uvedeného vyplývá, že jak s přeložením, tak i s pracovní cestou musíte vyslovit souhlas. Pokud máte v pracovní smlouvě uveden souhlas s pracovními cestami, neznamená to, že tento souhlas je dán se všemi pracovními cestami jednou pro vždy. Tento souhlas můžete odvolat, nejlépe písemně, s odůvodněním, že se změnily okolnosti, že s takovými podmínkami pracovní cesty nesouhlasíte.
Pokud je toto trvalá záležitost, měl by Vám to zaměstnavatel oznámit písemně, pokud tak neučinil, tak mu dotaz doručte písemně. V takovém případě bych danou situaci viděla jako přeložení, nikoliv pracovní cestu. Pokud nebudete souhlasit, nemůže Vás nutit s ohledem na výše uvedené ustanovení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.