Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 03/2015 se u nás v práci začalo postupně propouštět pro nadbytečnost. Několik zaměstnanců dostalo výpověď s odstupným, já jsem jí nedostala s tím, že práci pro mojí funkci zatím mají, ale bude jí míň. Z toho důvodu mi přidali práci, která není obsažena v mé pracovní náplni, ani se mé funkce netýká.

Já jsem doposud tedy vykonávala svou práci, na kterou má smlouvu + práci, kterou mi navíc přidělil zaměstnavatel. Nyní mi bylo oznámeno, že funkce, na kterou mám smlouvu k 31.3.2016 končí. Řekla jsem tedy, že chci výpověď pro nadbytečnost. Toto mi bylo zamítnuto s tím, že mi výpověď nedají, že pro mě práci mají (chtějí, abych dál vykonávala práci, kterou mi přidělili navíc). Mají na to právo? Děkuj předem za odpověď. Karolína

ODPOVĚĎ:
Daný případ může být poněkud komplikovaný, neboť sice na jedné straně máte pracovní smlouvu pouze na druh práce, který zaměstnavatel ruší, tudíž byste měla obdržet výpověď pro nadbytečnost, na druhou stranu však platí § 20 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění, dle kterého platí následující: „Nebylo-li právní jednání učiněno ve formě, kterou vyžaduje tento zákon, a bylo-li již započato s plněním, není možné se neplatnosti dovolat u těch jednání, kterým vzniká nebo se mění základní pracovněprávní vztah. “
Pracovní smlouva a její změny musí být provedeny písemně, jinak jsou dle občanského zákoníku neplatné. Pokud Vám ale zaměstnavatel začal přidělovat jinou práci, než je sjednáno ve Vaší pracovní smlouvě a Vy jste ji začala vykonávat a nadále vykonáváte, můžeme tu mluvit o ústně uzavřené změně pracovní smlouvy, jelikož se jedná o změnu základního pracovněprávního vztahu, pak není možné se dovolat neplatnosti tohoto ústního jednání pro nedodržení písemné formy a zaměstnavatel by mohl argumentovat tím, že druh práce v pracovní smlouvě Vám byl takto změněn.
Je možné vůči zaměstnavateli písemně argumentovat bez ohledu na § 20 ZP a vyčkat jeho reakce a odůvodnění, proč Vám není výpověď pro nadbytečnost dána, když v písemné pracovní smlouvě máte druh práce, který zaměstnavatel ruší.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.