Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na pozici konzultanta na franšízové prodejně už půl roku. Zde mám podepsanou pracovní smlouvu, ve které je kvalifikační dohoda vyčíslena na 25.000 Kč. Tuto částku bych musel uhradit, pokud ukončím zaměstnání do 1 roku od sepsání pracovní smlouvy. Minulý týden jsem se dozvěděl, že majitel prodal franšízu jiné firmě.

S tímto prodejem je spojeno sepsání nové pracovní smlouvy na dobu půl roku, poté případně další půlrok. Prodejna má být převedena nejpozději k 1. 5.2016 pod nového majitele – zaměstnavatele. Může být převedena i dříve. Odpadá tímto úhrada částky uvedené v kvalifikační dohodě u stávajícího zaměstnavatele? Může po mě zaměstnavatel chtít v nějakém případě tuto částku uhradit? Např. před podpisem nové pracovní smlouvy s novým majitelem prodejny, který bude zároveň novým zaměstnavatelem, případně požadovat úhradu po nějaké době, i když budu mít novou smlouvu u jiného zaměstnavatele? Může se tato částka z kvalifikační dohody převést i do nové pracovní smlouvy u nového zaměstnavatele? Děkuji, Lubomír

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o prodej podniku jinému subjektu, tj. dojde ke změně v osobě zaměstnavatele, jedná se o přechod práv a povinností z pracovněprávních vztahů dle § 338 a násl. Zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. V tomto případě zůstávají zachována práva a povinnosti zaměstnanců a také dosavadního zaměstnavatele, ta však přecházejí na zaměstnavatele nového. Vaše kvalifikační dohoda by měla zůstat nadále v platnosti. Stejná by měla zůstat i Vaše pracovní smlouva, se stejnými náležitostmi. Dosavadní majitel po Vás v souvislosti s prodejem podniku nemůže požadovat žádné plnění, neboť vy jste své povinnosti vyplývající z kvalifikační dohody neporušil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.