Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S pracovnicí jsme uzavřeli PP na dobu určitou po dobu dlouhodobé nemoci a následně mateřské a rodičovské dovolené p. XY od 1.12.2012. Máme pevně daný počet pracovníků, který nesmíme překročit. 8.3.2016 jsem zjistila, že tato pracovnice by měla být už na dobu neurčitou když už smlouva je déle než 3 roky?

Existuje nějaký paragraf, který by umožnil zaměstnat na dobu určitou déle než 3 roky (par. 39 odst. 4 ZP)? Pracovnici zaměstnáme na dobu neurčitou, ale až od května 2016? Děkuji Leona

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 39 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění zná dvě výjimky z obecného omezení uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou, a to vážné provozní důvody nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce. Pod tyto dvě výjimky se mohou podřadit i případy, kdy se do pracovního poměru na dobu určitou přijme zaměstnanec jako zástup za dočasně nepřítomného zaměstnance, jako ve Vašem případě. Podmínkou uplatnění této výjimky je však splnění všech dalších podmínek v tomto ustanovení uvedených, tj. např. bližší vymezení těchto podmínek (např. uvedete, že zástup za zaměstnankyni na MD a RD je výjimkou z vážných provozních důvodů, neboť není možné spravedlivě po zaměstnavateli požadovat, aby v takových případech zaměstnal nového zaměstnance na dobu neurčitou) a apod. buď ve vnitřním předpise zaměstnavatele, nebo v dohodě s odborovou organizací. Pokud tento důvod takto nemáte u zaměstnavatele zakotven, pak nemůžete danou výjimku použít a zaměstnankyně je skutečně nyní zaměstnána na dobu neurčitou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.