Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovala jsem u firmy 8 let, nyní se vracím po dalších 3 letech z rodičovské dovolené. Pokud o to požádám, má zaměstnavatel povinnost mi nabídnout zkrácenou pracovní dobu?? Odpověděl, že na mé bývalé pozici zkrácená není reálná. Jiná (finančně odpovídající pozice) tam není.

Nabídl mi pozici podřízenou, kde je mnohem nižší plat a pozici finančně stejnou, ale v jiném oboru, což nechci. Na plný úvazek pracovat nemohu (samoživitelka s malým dítětem, nestíhala bych). Pokud svou původní pozici na plný úvazek odmítnu, mám nadále nárok na odstupné, nebo je to odmítnutí z mé strany??? A pokud současně odmítnu pozici podřízenou (s výrazně nižším platem) i onu další pozici finančně adekvátní ale v trochu jiném oboru?? Chápu, že zaměstnavatele stavím do složité situace, ale nemohu si dovolit jít finančně o tolik dolů, a kvůli dítěti potřebuji úvazek zkrácený, na co mám tedy nárok?? Děkuji, Michaela

ODPOVĚĎ:
Dle § 241 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění platí, že pokud požádá zaměstnankyně, která pečuje o dítě mladší 15-ti let, o kratší pracovní dobu, popř. jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen ji vyhovět, nebrání-li mu v tom vážné provozní důvody.
Zaměstnavatel má tedy povinnost Vám zkrácený úvazek umožnit, pokud ale však uvede vážné provozní důvody, které mu toto neumožňují, tak tuto povinnost nemá. Neuvádíte, na jaké pozici pracujete, domnívám se, že např. u jakékoliv kancelářské práce vážené provozní důvody se hledají obtížně. Vážné provozní důvody jsou dány např. tehdy, kdy by Vaše nepřítomnost na pracovišti po určitou dobu určitým způsobem znemožňovala provoz zaměstnavatele.
Pokud zaměstnavatel bude trvat na tom, že vážné provozní důvody na jeho straně existují, Vy máte povinnost nastoupit do zaměstnání dle Vaší platné pracovní smlouvy. Pokud tak nemůžete učinit, pak musíte dát výpověď nebo se se zaměstnavatelem dohodnout na ukončení pracovního poměru, obojí bez odstupného. Pokud odmítnete pozici, která neodpovídá druhu práce sjednanému ve Vaší pracovní smlouvě, pak na toto odmítnutí máte právo a nejsou s tím spojeny žádné důsledky.
Pokud zaměstnavatel bude trvat na názoru, že kratší úvazek poskytnout nelze a vy s tím nebudete souhlasit, máte povinnost postupovat dle výše uvedeného a můžete se svých práv domáhat u soudu podáním žaloby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.