Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracovala jsem u firmy 8 let, následně 3 roky na mateřské, která mi za chvíli končí. Když jsem se byla domluvit, zda je možné získat částečný úvazek na 6 hodin denně nebo je nutný plný úvazek (jako samoživitelka, navíc bez hlídacích příbuzných či známých bych nestíhala dítě vyzvedávat z MŠ), nadřízený mi sdělil, že mé místo je zrušené.

Pracovala jsem jako hlavní účetní - nevysvětlil mi, zda firma přestala vést účetnictví a kolegyně, která nastupovala za mne teď prý dělá něco jiného a potřebuje k tomu navíc dokonalejší angličtinu než mám já. Při dotazu na jiné možnosti mi nabídl pozici obchodníka. Má reakce: "nejsem obchodník, dělat to nechci, ani nemohu - nemůžu jezdit na dvou či třídenní služební cestu jak je zvykem" Odpověď: "když to zvládneš, dělej to klidně bez cestování z domu"
Mé dotazy:
- Má firma povinnost přijmout můj požadavek na zkrácenou pracovní dobu?
- Pokud mě budou chtít propustit, na co mám nárok (výpovědní doba, odstupné)?
- V případě, že by mě na jeden měsíc zaměstnali na zkrácený úvazek, a propustili následně - mám nárok na nějaké odstupné, nebo už ne? Po jeho reakci se obávám, aby to nebyla jen finta jak vyplatit méně peněz - nebo žádné…
- Pokud mi nabídne pozici neodpovídající mému oboru (obchodník), jsem povinná přijmout? Pokud nepřijmu, znamená to, že se tím může vyhnout odstupnému??? Pokud přijmu a nebudu vykonávat (tj. nabídl mi ať to dělám z domu, ale v oboru není reálné takto uzavírat obchody), může mě vyhodit na nějaký paragraf, za nesplněný objem obchodů atd… nebo mám nárok na nějakou výpovědní lhůtu?
- Pokud budu pevně trvat na tom, že chci buď svou původní pozici nebo odstupné, mám na to právo?? Jde o malou firmu, pozici obchodníka ani pozici podřízenou nechci. Potřebuji zůstat v oboru, a jiná možnost další tam není. Omlouvám se za množství dotazů, děkuji za odpovědi. Denisa

ODPOVĚĎ:
V daném případě záleží na tom, jaký druh práce máte sjednán v pracovní smlouvě. Pokud je to „hlavní účetní“, tak bych se zaměstnavatele dotázala (nejlépe písemně), jakým způsobem je tedy teď vedeno účetnictví. Předpokládám, že pokud jste byla hlavní účetní, tak u zaměstnavatele existují i další účetní, jak je tedy daná struktura ohledně těchto pozic u zaměstnavatele. Odůvodněn, že zaměstnankyně, která je vzata do pracovního poměru jako Váš zástup, umí lépe anglicky, nemá žádný význam. Zaměstnavatel Vám musí po Vašem návratu z rodičovské dovolené nabídnout práci odpovídající sjednanému druhu práce ve Vaší pracovní smlouvě. Pokud takovou práci nemá, protože byla např. zrušena, musí Vám dát výpověď (§ 52 písm. c) zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění), tu Vám může předat až první den po skončení Vaší rodičovské dovolené. Po předání výpovědi Vám začne běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet první den kalendářního měsíce, který následuje po předání výpovědi a skončí uplynutím dvou měsíců (§ 51 odst. 2 ZP). Pokud bylo místo zrušeno, tak po tuto dobu Vám zaměstnavatel nemůže přidělovat práci, ale musí konstatovat překážky v práci na jeho straně a nechat Vás doma a platit Vám 100% průměrného výdělku. Poté je povinen Vám vyplatit minimálně zákonné odstupné, které činí trojnásobek průměrného výdělku (§ 67 odst. 1 písm. c) ZP).
Zaměstnavatel Vám samozřejmě může nabídnout i jinou pozici, než odpovídá vašemu druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Tuto nabídku však nemusíte přijmout, Vaše odmítnutí nemá vliv na Váš nárok na odstupné.
Pokud nabídku na jinou pozici přijmete, pak by pro dání výpovědi ze strany zaměstnavatele musel být dán zákonný důvod. Pokud vy byste např. po měsíci chtěla sama dát z nové pozice výpověď, pak nárok na odstupné již nemáte.
Jaké jsou nároky a požadavky na práci obchodníka, rozhoduje zaměstnavatel (zda musíte splnit určitý objem obchodů, apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.