Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnavatel Ministerstvo práce a sociálních věcí MPSV mě přeřadil z prestižní pozice IT architekta na pozici telefonisty v Call centru. K tomuto přeřazení neměl žádný důvod a ani se mnou přeřazení nebylo předem konzultováno. Zaměstnavatel mě rovnou 1.3.2024 oznámil, že s okamžitou platností nastupuji od 1.3.2024 na jinou trvalou novou pozici.

Mohu se ale jen domnívat, že to bylo způsobeno závistí a možná i mstou za to, že jsem zároveň se mzdou pobíral i důchod a tak měl vyšší měsíční příjem než moji nadřízení. Nepředpokládám, že by se moje situace uvnitř IT MPSV dala řešit smírem a souhlasil bych tedy s rozvázáním pracovního poměru. Bylo by ale možno získat alespoň odstupné? Výpověď jsem zatím nepodal. Předem děkuji za odpověď, Miloš.

 

ODPOVĚĎ:
Důležité je, jaký druh práce je uvedený v pracovní smlouvě. Pokud je to IT architekt, pak bez další zaměstnavatel podle zákoníku práce i podle zákona o státní službě nemůže zaměstnance převést na jinou práci.
Pokud převod byl v mezích obecně vymezeného druhu práce, pak je postup zaměstnavatel správný.
V případě výpovědi ze strany zaměstnance nikdy nárok na odstupné nevzniká, to je možné pouze v případě výpovědi ze strany zaměstnavatele (nebo dohody z téhož důvodu) u důvodů podle § 52 písm. a) až d) zákoníku práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.