Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám zaměstnankyni na dobu určitou, tento poměr byl již 2x prodloužen. Vím, že od 10/2023 je možnost prodloužit 3 x 3 roky, ale nevím, zda to mohu použít. K povaze poměru bych jí potřebovala stále na poměr na dobu určitou (asistent pedagoga). Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Podle § 23a odst. 3 zákona o pedagogických pracovnících nově platí, že ustanovení odstavce 2 se nevztahuje na případy, kdy byla doba trvání pracovního poměru na dobu určitou sjednána s pedagogickým pracovníkem za podmínek § 39 odst. 4 zákoníku práce.
Ust. § 39 odst. 4 zákoníku práce říká, že jsou-li u zaměstnavatele dány vážné provozní důvody nebo důvody spočívající ve zvláštní povaze práce, na jejichž základě nelze na zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby zaměstnanci, který má tuto práci vykonávat, navrhl založení pracovního poměru na dobu neurčitou, nepostupuje se podle odstavce 2 za podmínky, že jiný postup bude těmto důvodům přiměřený a písemná dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací upraví
a) bližší vymezení těchto důvodů,
b) pravidla jiného postupu zaměstnavatele při sjednávání a opakování pracovního poměru na dobu určitou,
c) okruh zaměstnanců zaměstnavatele, kterých se bude jiný postup týkat,
d) dobu, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Písemnou dohodu s odborovou organizací je možné nahradit vnitřním předpisem jen v případě, že u zaměstnavatele nepůsobí odborová organizace; vnitřní předpis musí obsahovat náležitosti uvedené ve větě první.
A právě toto ustanovení je školami používáno pro řetězení pracovních poměru na dobu určitou u asistentů pedagoga.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.