Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U mého zaměstnavatele teď dochází k organizačním změnám a já bych měl přejít do jiného týmu s podobnou pracovní náplní, avšak s pracovní dobou rovnoměrně rozloženou (po-pá 8-16). Doteď jsem pracoval v nepřetržitém provozu na 12hodinové denní a noční směny (víkendy a svátky). Může zaměstnavatel nařídit práci v jiném týmu, kde je náplň práce podobná, ale částečně se liší od stávající?

Může mi nařídit pracovat na pravidelné směny? Přišel bych o veškeré příplatky za noční, svátky atd. Může tyto změny udělat, aniž bych cokoliv podepisoval ani s čímkoliv souhlasil?

 

ODPOVĚĎ:
V této situaci je důležité, zda nová pozice odpovídá Vaší pracovní smlouvě, nebo jestli by znamenala její změnu.
Pokud nová pozice odpovídá druhu práce a místu výkonu práce, které máte uvedeny ve Vaší pracovní smlouvě, pak Vás zaměstnavatel může přesunout i bez Vašeho souhlasu.
V případě, že by muselo dojít ke změně pracovní smlouvy, musel by být uzavřen dodatek, s nímž byste musel souhlasit. K souhlasu a k podpisu Vás nemůže nikdo nutit. Zaměstnavatel by pak byl povinen Vám nadále přidělovat práci podle pracovní smlouvy.
To se týká také rozvržení směn. Primárně je to zaměstnavatel, kdo rozhoduje o rozvržení směn. Pokud nemáte dosavadní rozvržení uvedené v pracovní smlouvě, není třeba pro změnu Váš souhlas.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.