Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako administrativní pracovnice. Jsem ve 12. týdnu těhotenství a zaměstnavatel mi 30.7.2024 oznámil, že mě k 1.9.2024 chce přesunout na jinou pozici (to ještě nevěděl, že jsem těhotná). Nová pozice by pro mě znamenala změnu názvu pozice a pravděpodobně i mírné snížení mzdy. A jiného šéfa samozřejmě, také jiný tým. Musím jako těhotná do jiného týmu přejít?

Nový šéf chce bohužel i po těhotných kolegyních dojíždění do kanceláře, což je pro mě 2 hodiny tam a 2 hodiny zpět. Musím na přesun kývnout, nebo mohu do začátku mateřské dovolené MD zůstat na své stávající pozici? Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V této situaci je důležité, zda nová pozice odpovídá Vaší pracovní smlouvě, nebo jestli by znamenala její změnu.
Pokud nová pozice odpovídá druhu práce a místu výkonu práce, které máte uvedeny ve Vaší pracovní smlouvě, pak Vás zaměstnavatel může přesunout i bez Vašeho souhlasu.
V případě, že by muselo dojít ke změně pracovní smlouvy, musel by být uzavřen dodatek, s nímž byste musela souhlasit. K souhlasu a k podpisu Vás nemůže nikdo nutit. Zaměstnavatel by pak byl povinen Vám nadále přidělovat práci podle pracovní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.