Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Partner je pět let rozvedený a má dvě děti (7, 10 let). V rozhodnutí o péči je napsáno, každý druhý víkend a dále na dohodě rodičů. To se bohužel neděje a vše se odvíjí od nálady matky. 2023 děti vzala do Egypta bez předchozí domluvy.   Letos (2024) zprávou poslala rozpis prázdnin, který také nekonzultovala.

Děti jsou u nás asi 20 dní z celých prázdnin. Dál se s partnerem nebavila. Požádal ji o půjčení dokladů, aby mohl vzít děti k moři. To odmítla s tím, že si nepřeje, aby je k moři vzal. Má na tohle právo? Jak se bránit?

 

ODPOVĚĎ:
Pokud má matka děti v péči a domluva mimo rozsah styku určeného soudem se nedaří, je třeba, aby se otec u soudu domáhal rozšíření kontaktu tak, aby byl celý rozsah styku v rozsudku přesně určen. Matka pak musí takto stanovený rozsah dodržovat, jinak jí hrozí výkon rozhodnutí ukládáním pokut. Otec má právo s dětmi strávit prázdniny tak, jak on považuje za vhodné a pokud mu matka odmítá vydat cestovní pasy, může si otec cestovní pasy zajistit na úřadě svoje, potřebuje k tomu pouze rodné listy dětí nebo jejich duplikáty.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Matka dětí nechce pustit děti k moři - jak se bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.