Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2011 mi bylo soudem nařízeno výživné na dceru ve výši 3.000 Kč. Po dohodě s exmanželkou jsem souhlasil s tím, že jakmile budu vydělávat více (původní mzda cca 25.000), budu posílat dvojnásobek, tedy 6.000 Kč. Asi do roka jsem novou práci získal a až do června 2023 jsem platil dohodnutou částku. Přišel jsem o zaměstnání a jako OSVČ jsem nevykonával výdělečnou činnost a dohodl jsem se s exmanželkou, že jakmile budu mít zase příjem, budu pokračovat v platbách.

Nyní jsem 2 měsíce na léčbě závislosti stále bez příjmů a exmanželka mi poslala dokument "Uznání dluhu" k podpisu na 15x6.000. Chtěl jsem vše řešit dohodou a myslel jsem si, že jsme si vše vyjasnili. Mám povinnost tento dluh uznat, nebo platí stanovená částka soudem (Oproti soudnímu rozhodnutí jsem na dceru za tu dobu poslal cca 350.000 Kč navíc)? Děkuji předem za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Zatím je pro Vás závazné pouze výživné stanovené soudem, tedy 3.000,-Kč. Tedy nejste povinen žádný dluh uznávat. Matka dcery se ale samozřejmě může obrátit na soud, který by výživné zvýšil, a to až tři roky zpětně. Nicméně Vy máte samozřejmě za 3 roky zpětně navýšené výživné uhrazeno a pokud by soud zvyšoval do budoucna, musel by brát v úvahu i Váš aktuální zdravotní stav a je možné, že by nezvýšil na tak vysokou částku. Tedy nejste povinen dluh uznat, ale můžete počítat s tím, že matka je oprávněna obrátit se na soud a žádat o zvýšení soudně. Pak byste takové výživné hradit musel, a to pod hrozbou exekuce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.