Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička nabyla podíl v SBD v roce 2002 - výlučná členka. V roce 2004 se provdala. Dva měsíce po uzavření manželství přímo na družstvu byla uzavřena Smlouva o převodu členských práv a povinností - kdy převodcem byla babička a jako nabyvatel je opět uvedena babička + pod tímto záhlavím smlouvy je uvedené, že společným nájemcem bytu je pan XY (nový manžel babičky).

Ve smlouvě je napsáno, že převodce převádí na nabyvatele (sama na sebe a nového manžela? ! ) členská práva a povinnosti. U podpisu je za převodce uvedená babička - u nabyvatele je podepsaná babička a její manžel. Stejný den jako tato dohoda byla uzavřena přímo na družstvu ještě Nájemní smlouva, kdy nájemcem je babička a její nový manžel. Ve smlouvě je konstatováno, že VZNIKLO společné členství v družstvu (i když babička se členkou stala před manželstvím? ! ) - patrně na základě výše uvedené Smlouvy o převodu práv a povinností, která byla uzavřena jen chvíli předtím...). Můžete mi poradit - je členský podíl v SJM nebo v podílovém spoluvlastnictví. Ještě podotýkám, že Stanovy z té doby nevylučovaly dělení podílu, ani neobsahovaly ustanovení, že podíl může být pouze v SJM. Vůbec nechápu, co z výše uvedené smlouvy o převodu vlastně vyplývá. Manžel babičky zemřel a jedná se teď o případné dědictví. Domnívala jsem se, že aby byl podíl v SJM, musela by ho babička do SJM vložit notářským zápisem a SJM o něj rozšířit. Děkuji za vaši odpověď. Alžběta.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše úvaha je naprosto správná. Smlouva, kterou Vaše babička sepsala a tak převedla podíl do SJM, je dle mého názoru absolutně neplatná a členský podíl není součástí SJM. Skutečně by musel být sepsán Notářský zápis o rozšíření SJM, kdy by byl členský podíl do SJM vložen. Nicméně pokud by notář chtěl členský podíl manžela v dědictví projednat, museli byste k soudu podat žalobu o určení neplatnosti této smlouvy, aby bylo postaveno na jisto, že s o členský podíl v SJM nejedná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.