Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz se týká mé kamarádky, která má již 25 let roztroušenou sklerózu mozkomíšní a sama by neuměla dotaz formulovat. Má invaliditu 2. stupně a pobírá invalidní důchod ID. Proto potřebuje práci, aby mohla žít v odpovídající životní úrovni. Do roku 2023 pracovala 4 roky v kavárně jako obsluha a uklízečka. Na úvazek 20 hodin týdně.

Na začátku roku 2023 měla pracovní neschopnost v délce 380 dnů.   Poté se nahlásila na Úřad práce do evidence uchazečů o zaměstnání.   Po 6 měsících si při hledání zaměstnání našla práci v prodejně masa. Nyní jí oznámili, že ji již nepotřebují, protože se jí motá hlava, je pomalá, dlouho si zapamatovává kódy a špatně vrací peníze. Měla dohodu o provedení práce DPP. Nyní neví co má udělat, aby nezůstala úplně bez peněz.   Samozřejmě při nástupu oznámila, že je invalidní a jakou má nemoc. Prosíme o radu. Děkuji mnohokrát. Viktorie.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vaše kamarádka začala pracovat na dohodu o provedení práce (DPP), předpokládám, že evidenci na úřadě práce ukončila, protože podle zákona o zaměstnanosti není možné být uchazečem o zaměstnání a současně pracovat na DPP. Jestliže práce na DPP nyní skončila, Vaše kamarádka se může, ale nemusí evidovat na úřadě práce. Vzhledem k tomu, že z práce na DPP za ni nejspíše nebylo odváděno sociální (důchodové) pojištění - toto pojištění není odváděno při výdělku do 10 000 Kč - a před evidencí na úřadě práce byla déle než rok v dočasné pracovní neschopnosti, nebude mít Vaše kamarádka nejspíše nárok na podporu v nezaměstnanosti, protože nesplní podmínku 12 měsíců důchodového pojištění během posledních dvou let před evidencí na úřadě práce.
Aby Vaše kamarádka nezůstala zcela bez finančních prostředků do doby, než si najde nové zaměstnání, může si zkusit požádat o sociální dávky - v úvahu by připadal příspěvek na bydlení a dávky pomoci v hmotné nouzi. Na příspěvek na bydlení bude mít Vaše kamarádka nárok tehdy, pokud je vlastníkem či nájemcem bytu/domu a 30% jejích příjmů nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. K žádosti o příspěvek se dokládají příjmy a náklady na bydlení za uplynulé kalendářní čtvrtletí. Dále by si mohla požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi - příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Při žádosti o tyto dávky bude ale úřad práce zkoumat její celkové sociální a majetkové poměry - Vaše kamarádka tedy bude muset doložit, zda vlastní (ne) movitý majetek, jestli má peníze na bankovním účtu apod. O uvedené dávky může Vaše kamarádka požádat na úřadě práce v místě svého bydliště.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.