Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím mám dotaz ohledně dávek SSP, konkrétně přídavků na děti a příspěvku na bydlení. S manželkou máme 4 děti (2 nezletilé, 2 zletilé studují VŠ). Manželka se od nás před rokem odstěhovala do podnájmu. Já bydlím stále s dětmi ve společném bytě. Od června 2024 začne fungovat pro 2 nezletilé děti soudem stanovená střídavá péče (mírně asymetrická, budou více se mnou doma).

Starší (zletilé) dcery bydlí buď u mě nebo na kolejích (privátě), matku pouze občas navštěvují. Pro nezletilé děti je stanovené výživné. Zletilé dcery financuji já, matka přispívá každé 2000 Kč měsíčně. Zletilé dcery podaly na matku návrh na určení výše výživného, soudy probíhají. Rád bych se zeptal, na koho, jak a kdy mohu čerpat dávky SSP (přídavky a bydlení), případně komu náleží daňový bonus za děti. Vím, že se často mluví o dohodě mezi rodiči, ale vzhledem k proběhlým a probíhajícím vyhroceným soudním sporům (opatrovnický a žaloby matka-dcery) dohoda s matkou není možná. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Co se týče příspěvku na bydlení, o ten si může každý z vás požádat samostatně. Vaše manželka bude dokládat náklady na bydlení v podnájmu, Vy náklady na bydlení ve společném bytě. Protože podle zákona o státní sociální podpoře jsou manželé tzv. společně posuzovaným osobami, bude zapotřebí úřadu práce doložit, že s Vámi manželka společný byt nejméně tři měsíce neužívá - mělo by stačit doložit její podnájemní smlouvu nebo čestné prohlášení.
Pokud jde o přídavky na děti, zletilé dcery si musí o přídavky požádat samy - jedná se o jejich příjem, který bude vyplácen přímo jim. U přídavků na nezletilé děti by bylo opravdu nejlepší, kdybyste se s manželkou na jejich výplatě dohodli. Podle § 19 odst. 2 zákona č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře totiž platí, že: Má-li nezletilé nezaopatřené dítě v přímém zaopatření více osob, vyplácí se přídavek na dítě osobě určené na základě dohody těchto osob. Nedohodnou-li se tyto osoby, určí krajská pobočka Úřadu práce, která o přídavku na dítě rozhoduje, které z těchto osob se bude přídavek na dítě vyplácet. Pokud se s manželkou na výplatě přídavků nedohodnete, můžete si požádat o přídavky na obě nezletilé děti Vy, totéž ale může učinit i Vaše manželka. Úřad práce pak bude muset rozhodnout, komu z Vás bude vyplácet přídavek na které dítě.
Ohledně daňového bonusu při střídavé péči záleží opět na dohodě rodičů, kdo z nich daňové zvýhodnění uplatní. I podle usnesení Nejvyššího soudu ČR totiž musí být dítě v jednom zdaňovacím období příslušníkem pouze jedné společně hospodařící domácnosti. Existuje ale také možnost uplatnit zvýhodnění v poměrné výši - můžete se s manželkou dohodnout například na tom, že Vy budete uplatňovat slevu na děti za první a manželka za druhou polovinu kalendářního roku. Pokud se s manželkou nedohodnete, kdo z vás bude slevu na dani (daňový bonus) uplatňovat. je na správci daně, aby určil, se kterým rodičem tráví dítě (děti) více času, případně ve které domácnosti jsou více naplněny její další znaky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.