Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostala jsem výpověď k 31.12.2023. Na úřad práce jsem se přihlásila do evidence uchazečů o zaměstnání k 14.3.2024. Od června 2020 do 11.7.2023 jsem byla na mateřské a rodičovské. Dne 19.4.2024 mi přiznali podporu v nezaměstnanosti, ale nebyla vypočítaná z mého předešlého zaměstnaní.

Paní z úřadu práce mi vysvětlila, že jsem se měla přihlásit do 3 pracovních dnů na úřad práce a jelikož jsem to neudělala, tak dostavám nějakou minimální částku a že podpora byla vypočtena z rodičovské.   Četla jsem o tom, že se musím přihlásit do 3 pracovních dnů, ale nikde jsem nenašla “postih” v tom smyslu, že v případě, že se nepřihlásím na ÚP do 3 dnů, tak mi podpora bude vyplacena v nějaké minimální výši. V případě potřeby zašlu oznámení o podpoře v nezaměstnanosti z ÚP.

 

ODPOVĚĎ:
Paragraf 26 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti říká, že: Fyzická osoba se zařadí do evidence uchazečů o zaměstnání dnem podání písemné žádosti o zprostředkování zaměstnání. Požádá-li fyzická osoba o zprostředkování zaměstnání nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení zaměstnání nebo jiných činností, které jsou uvedeny v § 25 odst. 1, nebo činností, které jsou podle § 41 odst. 3 považovány za náhradní doby zaměstnání, zařadí se do evidence uchazečů o zaměstnání ode dne následujícího po skončení zaměstnání nebo těchto činností. Pokud byste se na úřadě práce zaevidovala nejpozději 4.1.2024 (3. pracovní den po skončení zaměstnání), byla byste v evidenci uchazečů o zaměstnání vedena už od 1.1.2024 a podpora v nezaměstnanosti by Vám byla vypočítána z platu, kterého jste dosahovala v zaměstnání před nástupem na mateřskou a rodičovskou dovolenou.
Důvod, proč Vám byla přiznána jen minimální výše podpory, pak vyplývá z § 51 odst. 1 písm. a) téhož zákona, který říká, že: Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
splnil podmínku doby předchozího zaměstnání započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání.
Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti je zapotřebí získat během posledních dvou let před evidencí na úřadě práce alespoň 12 měsíců sociálního (důchodového) pojištění. Tuto dobu pojištění je možné získat i započtením tzv. náhradních dob pojištění - náhradní dobou pojištění je také doba péče o dítě do čtyř let věku. Protože jste se na úřadě práce nezaevidovala do 4.1.2024, úřad práce v souladu se zákonem vyhodnotil jako Vaše poslední "zaměstnání" dobu péče o dítě do čtyř let věku a proto Vám podle § 51 zákona o zaměstnanosti přiznal podporu jen v minimální výši.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.