Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během roku 2024 jsme podávali Žádost o Příspěvek na bydlení. Zaslala jsem Úřadu práce poštou i online potřebné podklady. Vzhledem k tomu, že jsem vdaná, vyžadují od mého manžela, který je občanem Německé republiky a má i v této zemí trvalé bydliště - DOKLAD O POVOLENÍ K POBYTU. Postupuje Úřad Státní sociální podpory ve věci žádosti o Příspěvek na bydlení v souladu se zákonem. Je nutné toto Povolení k pobytu? Děkuji předem za právní radu. S úctou Anežka.

ODPOVĚĎ:
Podmínky pro nárok na příspěvek na bydlení upravuje zákon č. 117/1995 Sb. , o státní sociální podpoře. V úvodních ustanoveních tohoto zákona je uvedeno, že dávky státní sociální podpory náleží tehdy, jestli osoba a osoby společně s ní posuzované jsou na území ČR hlášeny k trvalému pobytu a mají na území ČR bydliště. Paragraf 3 odst. 2 zákona o státní sociální podpoře pak upravuje situace, kdy na dávky státní sociální podpory mají nárok i osoby, které nemají v ČR trvalý pobyt. Jedná se například o cizince, kterým bylo uděleno povolení k dlouhodobému pobytu nebo tzv. doplňková ochrana. Doporučuji tedy prozkoumat toto ustanovení, zda se některá z uvedených situací vztahuje i na Vašeho manžela. I v těchto situacích je ale zapotřebí mít v ČR bydliště - tedy fakticky se zde zdržovat, fyzicky zde bydlet.
Jestliže se na Vašeho manžela žádná ze situací uvedených v zákoně nevztahuje a/nebo nemá manžel v ČR bydliště (nebydlí s Vámi a žije v Německu), můžete zkusit postup podle § 7 odst. 6 zákona o státní sociální podpoře. Dle zákona jste sice s manželem považováni za společně posuzované osob, ale § 7 odst. 6 zákona o státní sociální podpoře k tomu říká toto: Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží. Pokud s Vámi manžel nežije a bydlí v Německu, požádejte úřad práce o vyloučení manžela z okruhu společně posuzovaných osob. Skutečnost, že s Vámi manžel nejméně tři měsíce nežije, bude zapotřebí úřadu práce doložit - nejlépe manželovou nájemní smlouvou z Německa nebo alespoň čestným prohlášením.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.