Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme se domluvili na nesporném rozvodu včetně dětí. U mě je důvod rozvodu, že je manželka alkoholik. Byla se léčit, přišla o práci a po půl roce opět začala pít. Bydlíme 8 měsíců odděleně. Máme 2 nemovitosti a 2 hypotéky (cca stejné částky) a dá se to pěkně rozpůlit. Jenomže aby manželka mohla splácet hypotéku tak musí pracovat a doložit příjem bance.

Jde to nějak udělat abych si vzal hypotéku i ten byt na sebe a ona šla do nájmu? Nebo se mám smířit s tím, že ona byt prodá, pořídí si něco malého a zbytek peněz propije? Jde mi o to, že jsme chtěli něco nechat pro děti a takhle o to přijdou. Je možnost to nějak zajistit, aby ty nemovitosti zůstali pro děti?

 

ODPOVĚĎ:
Majetek, který je součástí SJM, se dělí v případě rozvodu na půl, po započtení vnosů, atd. Bohužel bez souhlasu manželky majetek na děti převést nelze a také ji bez jejího souhlasu nelze krátit na vypořádacím podílu. Pokud nebude dobrovolně souhlasit s jiným vypořádáním, než tím, že nemovitosti i závazky půjdou na půl, musíte se bohužel smířit s tím, že po rozvodu a vypořádání může s tímto majetkem nakládat dle svého uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.