Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně koupi a prodeje cenných papírů. Když před manželstvím vlastní (nakupuje) jeden z budoucích manželů například akcie nebo podílové listy, které by v průběhu manželství prodal, budou finance z akcii (cena akcie + zhodnocení) výlučně jeho majetkem, nebo spadají do SJM, ačkoli je nakoupil před sňatkem? A v případě, že by akcie nakoupil před manželstvím a prodal po rozvodu, režim SJM se na ně nevztahuje?

ODPOVĚĎ:
Podle ust. § 709 odst. 2 zák. č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, součástí společného jmění manželů je zisk (nárůst hodnoty určitého majetku) z toho, co náleží výhradně jednomu z manželů. Tedy v případě prodeje cenného papíru bude jeho cena stále toho z manželů, který cenné papíry pořídil, ale zhodnocení již bude předmětem vypořádání SJM. Pokud by akcie nakoupil před manželstvím a prodal po rozvodu, pak se není z čeho vypořádávat a ve světle aktuální judikatury by zisk nebyl předmětem vypořádání, neboť nebyl za manželství fakticky vyplacen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.