Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel podal žádost o rozvod, není spokojen v manželství. Myslím, že je to nějaký zlomový moment (oslavil kulaté narozeniny a dal si rozvod k narozeninám). Máme dvě děti (čerstvě 4 a 5 let). Manžel začal v průběhu manželství podnikat (myslím, že se mu daří). Nás, bohužel odstřihl od financí. Poslední půlrok začal teprve něco kupovat dětem.

O děti nikdy nejevil zájem, spíš se cítil obtěžovaný. Domácnost fungovala, o zahradu jsem se starala také já. Bohužel s nástupem na mateřskou dovolenou se uchýlil k tomu, že spravoval finance on. I přes můj nesouhlas. Poslední rok jsem již nepobírala rodičovský příspěvek a tak jsem na účet dostávala 1.500 Kč měsíčně. Pouze manžel rozhodoval za co utratit, ovšem jeho útrata mne zajímat nemusela. Každopádně máme předmanželskou smlouvu. Dům je manžela. V předchozím zaměstnání jsem vydělávala více než on, ale z důvodu rodičovství a starosti o děti jsem musela změnit práci. Teď jsem asistent pedagoga, plat je maličký, ale odpoledne a víkendy mám čas na naše děti. Manžel chce střídavou péči (přestože nikdy děti nevzal ani do školky), poslední dobou si je kupuje. Mne řekl, že se mám vystěhovat. Bohužel nemám kam jít. Děti chce v blízkosti a střídavou péči navrhuje pouze kvůli alimentům. Musím se vystěhovat? Vím, že v domě by bydlel dál a jeho způsob života by nevyhovoval rodině. Mám vůbec nějaké šance na to, že budou děti v mé výlučné péči, ale můžu vůbec děti získat do své péče, když manžel je finančně v lepší pozici? Po devíti letech ve vztahu a po pár letech psychického nátlaku, je těžké hledat pomoc. Vše bylo tak plíživé. Už si nebere servítky ani před dětmi (slovní napadání) a hlavně syn se ho bojí. Snad jsem byla srozumitelná a v kostce jsem napsala, jak se věci mají. Děkuji za odpověď, Vendula.

 

ODPOVĚĎ:
Dokud jste manželé, vedete v nemovitosti manžela tzv. rodinnou domácnost. Nejste povinna se vystěhovat, dokud nejste rozvedení, navíc manžel má povinnost Vám zajišťovat stejnou životní úroveň, jakou má on sám, a to si můžete zajistit prostřednictvím žaloby o výživné na manželku. V současné době se otázka péče posuzuje v souladu s judikaturou Ústavního soudu, která uvádí, že střídavá péče se má stát pravidlem, výlučná péče výjimkou. Otázka příjmů není pro posouzení péče klíčová, nicméně pokud není manžel prokazatelně výchovně nezpůsobilý (nebere drogy, není alkoholik, ...), pak je reálné, že soud děti svěří do střídavé péče. V rámci rozvodového řízení bude pracovnice Ospod dělat s dětmi pohovor - samozřejmě adekvátně jejich věku - a bude vyhodnocovat, zda je nebo není nějaká překážka střídavé péče. Samozřejmě s ohledem na napjatou situaci by bylo výhledově lepší si zajistit své bydlení, ale určitě doporučuji požádat o výživné na manželku, abyste byla schopna si zajistit stejnou životní úroveň. Toto platí jen po dobu manželství, po rozvodu by tato vyživovací povinnost manželovi odpadla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.