Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké jsou podmínky pro adopci příbuzné osoby - dcery bratrance z matčiny strany, která je narozená na Ukrajině. Byla by i mou universální dědičkou, jelikož nemám vlastní potomky. Prosím o informaci, zda touto adopcí je možno získat po mé osobě Českou národnost a občanství. Prarodiče pocházejí z Východního Slovenska, bývalé Československo. Předem děkuji za info. Radoslav.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem dotazu bohužel chybí některé podstatné informace - z jakého důvodu rodiče dívky nemohou nebo nejsou schopni se o dceru postarat, zda existují bližší příbuzní, kteří by mohli o dceru pečovat, zda rodiče s adopcí souhlasí, jestli dcera žije v ČR nebo v zahraničí apod. , odpovím tedy spíše obecně.
Národnost se získává narozením a během života se nemění - člověk má po celý život pouze jednu národnost. I po případné adopci bude mít dcera Vašeho bratrance stále ukrajinskou národnost. Jestliže si dívku osvojíte, získá dívka české občanství, a to dnem, kdy rozhodnutí českého soudu o osvojení nabude právní moci. Jestliže bude o osvojení rozhodovat orgán cizího státu (například ukrajinský soud), pak dívka získá české občanství dnem, kdy nabude právní moci rozhodnutí o uznání osvojení - pokud k uznání rozhodnutí podle zákona o mezinárodním právu soukromém dojde.
Co se týče samotného osvojení, podle § 61 zákona o mezinárodním právu soukromém je k osvojení zapotřebí splnit podmínky stanovené právním řádem státu, jehož občanem je osvojenec (bratrancova dcera), i státu, jehož občanem je osvojitel (Vy). Jestliže je dcera občanskou Ukrajiny, bude zapotřebí splnit také podmínky podle ukrajinského práva. V bezplatné právní poradně zodpovídáme dotazy pouze z hlediska českého právního řádu. Vzhledem k tomu, že se ve Vašem případě velmi pravděpodobně jedná o adopci s mezinárodní prvkem, doporučuji Vám s dotazy ohledně konkrétního postupu kontaktovat Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se sídlem v Brně. Kontakty najdete na webových stránkách Úřadu - zde: https://www.umpod.cz/web/cz/kontakty.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.