Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaký je krok za krokem proces zrušení adopce do 3 let? Můžeme také provést proces tam, kde žijeme, nebo se musíme obrátit na původní soud?

ODPOVĚĎ:
Paragraf 840 občanského zákoníku říká, že: Jsou-li pro to důležité důvody, soud osvojení na návrh osvojitele nebo osvojence zruší; podá-li návrh jen jeden z nich, může se druhý k návrhu připojit. Osvojení nelze zrušit po uplynutí tří let od rozhodnutí o osvojení. To neplatí, je-li osvojení v rozporu se zákonem.
Jestliže chcete požádat o zrušení osvojení, podejte k okresnímu soudu návrh na zrušení osvojení (adopce). Místně příslušný soud je soud v místě bydliště osvojence (osvojovaného dítěte). Jestliže jste se od rozhodnutí soudu o osvojení s dítětem přestěhovali, podejte návrh k soudu v místě současného bydliště dítěte. Se sepsáním návrhu Vám může pomoci advokát - advokáta v místě svého bydliště najdete přes vyhledávač České advokátní komory - zde: https://vyhledavac.cak.cz/, případně pracovníci občanských poraden nebo oblastních charit, které zpravidla nabízí bezplatné právní poradenství. V návrhu je především zapotřebí specifikovat, jaké důležité důvody Vás k podání návrhu na zrušení osvojení vedou. Zákon konkrétní důležité důvody nespecifikuje, vše záleží na posouzení soudu - pokud by soud neshledal Vámi uváděné důvody jako důležité, nemusel by návrhu na zrušení osvojení vyhovět. K návrhu také přiložte relevantní dokumenty - zejména předchozí rozhodnutí soudu o osvojení, případně další dokumenty dokládající skutečnosti, které v návrhu uvedete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.