Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně zákazu setkání s mojí nevlastní matkou pravděpodobně za účelem získání majetku po mém otci. K tomu uvádím, po smrti mého otce sepsala na základě jeho přání moje nevlastní matka (83 let) závěť s tím, že po smrti zdědím RD, vybavení domu odkázala své nevlastní sestře (potažmo jejímu synovi). V měsíci květnu 2024 se stala matce mozková příhoda, a nic si nepamatuje.

Rodina nevlastní sestry ji po 2 dnech na LDN odvezla s tím, že se o ní bude starat, avšak bez mého vědomí. Já jsem jí 2x navštívil u nich doma, ale poté mi byl zakázán přístup a návštěvy a není možné se dovolat ani telefonicky. Nevlastní matku jsem asi měsíc neměl možnost vidět. Na základě tohoto jsem podal trestní oznámení na kriminální polici, že mám strach o její život a zdraví a neposledně i o rodinný majetek. Policie však poslala obyčejný dopis, odpověď na dva řádky, že nezjistili žádné pochybnosti a že mě matka nechce vidět. Mám podezření, že je ve své nevědomosti ovlivněna rodinnou a nevím, jak mám dále postupovat. V případě podrobnějších informací zašlu i trestní oznámení a závěť, kterou mám k dispozici. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je nevlastní matka plně svéprávná, nemáte možnost se k ní nijak dostat. Pokud byste tedy měl podezření, že je s matkou manipulováno a je zde snaha z ní vylákat majetek, a že nechápe zcela následky svého jednání, mohl byste podat k soudu návrh na omezení svéprávnosti matky a trvat na tom, abyste byl jmenován opatrovníkem, případně jí byl jmenován opatrovník veřejný, který by mohl pomoci např. s hledáním vhodného ubytování pro matku, kde by bylo zajištěno, abyste s ní měl kontakt.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.