Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po rozvodu platím na svoji dceru řádné výživné. Vztahy a komunikace z její strany, je však na minimální, či spíše na nulové úrovni. Dceři je 21 let a vystudovala střední školu pro předškolní a mimoškolní pedagogiku. Bylo mi z její strany řečeno, že půjde na VŠ, kam prý jak mi řekla nastoupila. Požádal jsem ji o potvrzení o řádném studiu, které mi odmítala opakovaně zaslat.

Až v této chvíli po opakovaných urgencích mi poslala ofocené potvrzení. Ze kterého vyplývá že nedochází na VŠ, ale na VOŠ sociálně právní. A ne v řádném studiu, ale v kombinovaném. Můj dotaz je, zda jsem povinen stále platit na dceru soudně dané výživné, když zvolila místo řádného studia kombinované. Nemám problém dceři pokud bude studovat přispívat, ale samozřejmě raději dobrovolnou formou a ne soudem danou. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Kombinované studium umožňuje výdělečnou činnost, tedy student při kombinovaném studiu může normálně pracovat. V daném případě by tedy vzhledem k okolnostem případu rozhodoval individuálně soud, nicméně standardně jelikož kombinované studium umožňuje výkon výdělečné činnosti, nárok na výživné zpravidla zaniká. Vy byste měl postupovat tak, že byste měl k soudu podat návrh na zrušení výživného z důvodu kombinovaného studia, soud by vyživovací povinnost s největší pravděpodobností zrušil a Vy byste pak následně mohl dceři přispívat pouze dle svého uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.