Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Platím bývalému manželovi alimenty, nyní jsem 3 roky vdaná, jsem vedena na úřadu práce v evidenci uchazečů o zaměstnání. Také mi uznali 1. stupeň invalidity a jsem ve druhém měsíci těhotenství. Čekám dvojčata, tudíž jsem na rizikovém těhotenství, nemůžu nastoupit nikam do zaměstnání. Podpůrná doba, podpora, částka mi bude vyplácena do srpna 2024.

Má otázka zní, z jaké částky se budou vypočítávat alimenty, když dám k soudu návrh na zrušení nebo snížení alimentů. Ještě uvádím, můj bývalý manžel je movitý, děti jsou velice dobře zajištěny, cele prázdniny jsou v zahraničí na dovolené, kde vlastní nemovitosti. Já s druhým manželem nevlastním nic společně. Jediné co vlastním je automobil v hodnotě 400.000, a z toho splácím 200.000 Kč rodičům, půjčka na automobil. Můj manžel má měsíční příjem 30.000 Kč a z toho vyživovací povinnost 10.000 na další děti. Od září 2024 tudíž budu úplně bez příjmu, kdy mi tedy bude v následujících měsících vyplacen minimální inv. důchod, cca 3.500 Kč. Jiné příjmy nemám.

 

ODPOVĚĎ:
Výživné může být změněno vždy, když dojde ke změně poměrů. Ke snížení výživného dochází ojediněle, zejména pokud jsou na straně povinného rodiče okolnosti, které nemohl sám nijak ovlivnit, např. nalezením vhodnějšího, lépe placeného zaměstnání, apod... Pokud u vás došlo k tomu, že jste musela nastoupit rizikové těhotenství, je to zásadní změna poměrů na Vaší straně a soud by tak výživné snížit měl, pokud se Váš měsíční příjem snížil oproti době, kdy bylo o výživném naposled rozhodováno. Pokud jde o to, z jaké částky bude ve Vašem případ soud vycházet, tak bude vycházet z Vašich příjmů, tedy částky, kterou máte jako invalidní důchod plus nemocenská, případně pak rodičovský příspěvek. Dále bude soud zohledňovat i příjem manžela, neboť ten má k Vaší osobě vyživovací povinnost. Nebude tedy vysloveně vycházet z příjmu Vašeho manžela, ale bude k němu přihlížet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.