Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem rozvedená. Majetek jsme s exmanželem měli notářský rozdělený, vznikla jen společná domácnost. Byla jsem bohatší než exmanžel, měla jsem 5 dalších nemovitostí nabytých před manželstvím a v době manželství jsem ho živila, bydlel v mém domě, ale nechtěl mi později platit nájem, energie.

V době manželství jsem převedla manželovi podíl 30% na vile v hodnotě cca 5.500.000 Kč (celková hodnota vily nyní je 20.000.000 Kč), za což mi zaplatil 3.500.000 s tím, že se bude podílet na splacení 2 hypoték na vilu v hodnotě 4.700.000 a 4.400.000 Kč. Zaplatil první 4 splátky z 480 splátek, další pak hradit odmítal. Neplatil ani za energie, za domácnost. Pak jsem se s exmanželem rozvedla a nyní soudně po exmanželovi požaduji výživné na manželku. Hypotéky splácím sama, dostavuji vilu a starám se o postižené dítě, jehož otcem není exmanžel. Bude soud při určování výživného na manželku zkoumat i mé příjmy, nemovitosti i když jsme měli rozdělené SJM? Podnikám a mám nyní 6 dalších nemovitostí, které pronajímám. Má smysl se s exmanželem soudit o výživné na manželku nebo žalobu stáhnout? Exmanžel nyní bydlí v podnájmu, podniká, ale přiznává minimální příjmy. Exmanžel si ponechal klíče od vily, kde jsem mu převedla 30%, pobývá v ní v mě nepřítomnosti, má zde věci. Nebo je lepší udělat zpětvzetí žaloby na výživné (psala jsem si sama) a podat žalobu na vypořádání spoluvlastnického podílu? Mám šanci soudu dokázat, že mi exmanžel dluží 50% z hypoték, energie, nájem, a tak snížit podíl na vile, který jsem mu ve své naivitě převedla? Exmanžel je manipulativní vychytralý narcista a požaduje 5.500.000 Kč. V době manželství tajně za mými záda týral fyzicky a psychicky mé postižené dítě. Kdo podává žalobu na vypořádání a na kom je důkazní břemeno? Děkuji za odpověď Beáta.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud vlastníte výrazně více majetku než manžel, není příliš reálné, že byste byla v žalobě o výživné na manželku úspěšná. Podstatou výživného na manželku je, že si manželé mají zajišťovat stejnou životní úroveň. Tedy je otázkou, jaké životní úrovně dosahujete i s ohledem na Vaše majetky Vy a jaké dosahuje Váš manžel. Nejsou rozhodné pouze příjmy, ale celková majetková situace. Pokud byste podávala žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví a chtěla se domáhat i vypořádání ve vztahu k hypotéce, nájmu, ..., musela byste prokázat, že tak zněla Vaše dohoda. Pokud jste si hypotéku zajišťovala na své jméno a máte ve vztahu k SJM režim oddělených jmění, tak darováním podílu automaticky manželovi povinnost hradit hypotéku nevznikla. Žalobu na vypořádání může podat kterýkoliv spoluvlastník, minoritní i majoritní a důkazní břemeno leží na žalující straně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.