Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz na jednání pojišťovny, kdy jsem byla vedena jako pojistník a nikdo mi nedal vědět, že vznikl nějaký nedoplatek a až z ČKP přišel nedoplatek přes 20.000 Kč. Přišlo mi to divné. Stačila informace jakákoliv a nemuselo k tomu dojít. Nikdo se se mnou nehodlal bavit a ani mi nic nevysvětlili. Prý nejsem vedená jako kontaktní osoba. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Tvrzení pojišťovny, resp. České kanceláře pojistitelů je přinejmenším zvláštní – na jednu stranu jste označena za dlužnici (předpokládám tedy, že jste vlastnicí či provozovatelkou motorového vozidla, za které nebylo po určitou dobu hrazeno tzv. povinné ručení), na druhou stranu je Vám odmítáno podání informací, jelikož údajně nejste kontaktní osobou (v tomto ohledu by mě zajímalo, kdo tedy touto kontaktní osobou je).
V současné chvíli Vám doporučuji dotazem u České kanceláře pojistitelů ověřit, za jaké období je Vám dlužné pojistné (resp. dlužný příspěvek) účtováno. V této souvislosti je totiž vhodné poukázat na § 47 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, dle něhož platí, že:
„Povinnost zaplatit příspěvek za dobu bez pojištění odpovědnosti … zaniká, jestliže Kancelář do 1 roku ode dne vzniku povinnosti zaplatit příspěvek písemně nevyzve provozovatele tuzemského vozidla k zaplacení příspěvku, jde-li o osobu zapsanou v registru silničních vozidel. V ostatních případech lhůta 1 roku nezačne běžet dříve, než se Kancelář dozví, kdo je provozovatelem tuzemského vozidla. “
Je proto možné, že Vaše povinnost uhradit České kanceláři pojistitelů vymáhaný příspěvek (jedná-li se o příspěvek za delší období) zčásti zanikla.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 30/2024 Sb. , o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.