Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

27. 8. 2024 jsme si koupili elektronickou dálniční známku a 29. 8. 2024 bylo potvrzeno, že byla měsíční dálniční známka ve výši 2.300 Kč byla zaplacena a platnost bude od 7. září (do 6. září platila známka z roku 2023). Dne 2. 8. 2024 jsme havarovali a pojišťovna vyhodnotila auto jako "totálku" a zdemolované auto bylo v aukci prodáno.

Proto jsme se obrátili na tým zákaznické péče "Elektronické dálniční známky" zda lze známku zrušit a převést na naše nové auto, nebo známku zrušit a vrátit nám peníze. Bohužel nám bylo sděleno, že to nelze a peníze propadnou. Jsem zklamaná a nevím, zda je toto rozhodnutí správné. Za případnou odpověď předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Svou odpovědí Vás nepotěším, nicméně platná právní úprava je nastavena tak, že časový poplatek (dálniční známka) je vázán na konkrétní SPZ (jak to vyplývá z § 21a/4 písm. a) zákona o pozemních komunikacích), přičemž zákon o pozemních komunikacích nezakotvuje možnost dálniční známku „přenést“ na jiné vozidlo (s jinou SPZ).
To, co jste se dozvěděli od týmu zákaznické péče, tedy odpovídá platné právní úpravě. Ponechávám stranou, zda je toto nastavení nejvhodnější.
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.