Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2010 mi byl odcizen řidičský průkaz (nahlášeno policii ČR). Podzim 2012 jsem si dal žádost o vydání nového, ale to mne bylo odmítnuto s tvrzením, že když jsem průkaz neměl víc jako jeden rok, musím znovu do autoškoly. Co mám dělat? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Doporučuji se důkladně informovat u správního orgánu, který by řidičský průkaz vydával.

Ačkoliv jste žádal pouze o vystavení duplikátu řidičského průkazu podle § 112 zákona o silničním provozu a k této žádosti se nepřikládá doklad o přezkoušení odborných znalostí (nový řidičský průkaz se ovšem vydává na základě žádosti do 30 dnů od ztráty), může se jednat o situaci, kdy správní orgán má pochybnosti o Vašich odborných znalostech, a proto Vám podle § 97 odst. 3 zákona o silničním provozu uložil přezkoušení odborných znalostí, ačkoliv jste držitelem řidičského oprávnění.

Taktéž ale mohlo dojít k pochybení úředníka, který mohl (s ohledem na časovou prodlevu) automaticky odpovědět, jako byste byl osobou, které byl uložena sankce zákazu činnosti (řízení motorových vozidel).

Pokud se domníváte, že odmítnutí žádosti bylo neoprávněné, lze podle § 175 správního řádu na postup správního orgánu, která se podává ke správnímu orgánu, jehož postup je napadán; při nevyhovění stížnosti se lze obrátit i na nadřízený správní orgán.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.