Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na serveru online hry http://dobyvatel.nova.cz/, který je provozován CET 21 spol. s r. o. , byl zablokován můj hráčský účet vočko5, neporušil jsem žádné pravidlo (zde jsou registrační podmínky: http://dobyvatel.nova.cz/help.php?tl=25), které by k tomuto kroku mohlo vést, na účtě jsem měl přes 7 milionů zlaťáků, tj. cca 3 000 Kč (dají se pořídit za SMS).

Stalo se tak po štvavém útoku několika dalších hráčů na Facebookovém profilu Dobyvatele https://www.facebook.com/Dobyvatel/posts/10157079898110046#, kde jsem byl jedním hráčem označen i za šaška. Vedení hry jsem se ptal na důvod blokace a bylo mi sděleno, že důvodem je podvádění, což není pravda. Věc se stala 10. 6. 2016, což je uvedeno zde https://www.facebook.com/Dobyvatel/posts/10157079898110046# Děkuji, Bartoloměj.

ODPOVĚĎ:
z Vašeho dotazu nevyplývá bohužel žádná otázka, na kterou by bylo možné odpovědět. Z tohoto důvodu pouze stručně nastíním možnosti Vaší obrany proti zablokování Vašeho hráčského účtu.
Stručně řečeno jsou možnosti Vaší efektivní obrany dosti omezené. V první řadě Vám lze doporučit řešit nastalou situaci interně, tzn. navázat se správcem serveru komunikaci, v jejímž rámci se pokusíte získat více informací o tom, v čem správce serveru spatřuje na Vaší straně podvádění, resp. se se správcem dohodnout na délce blokace Vašeho hráčského účtu.
Pakliže je registrace k předmětné online hře bezúplatná, resp. je-li možné tuto hru hrát zcela bezplatně, nelze uvažovat příliš o tom, že by mezi Vámi a správcem serveru vznikl spotřebitelský vztah (neboť správce serveru neprovozuje svou činnost jako podnikatel). Tomu ostatně nasvědčuje i dikce § 1840 písm. c) občanského zákoníku, dle něhož se ustanovení o spotřebitelských smlouvách uzavíraných distančním způsobem (tzn. na dálku, např. prostřednictvím internetu) nevztahují na smlouvy, jejichž předmětem je sázka, hra nebo los.
V rámci své argumentace můžete správci serveru samozřejmě sdělit, že jeho počínání považujete za diskriminaci spotřebitele (dle § 6 zákona o ochraně spotřebitele), existence vztahu spotřebitel – podnikatel je však mezi Vámi a správcem serveru dosti diskutabilní.
Zároveň je nutné si uvědomit, že pohledávky ze sázek, her a losů jsou v zásadě soudně nevymahatelné (jak vyplývá z § 2873 a násl. občanského zákoníku). Za určitých okolností by ve Vašem případě přicházelo soudní řešení nastalé situace v úvahu, podání žaloby proti zablokování hráčského účtu (pakliže se zároveň neřeší náhrada vzniklé škody) je však přinejmenším kuriózní. Pokud by se Vám nepodařilo se se správcem serveru dohodnout a byl byste odhodlán řešit věc i soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 634/1992 Sb. , o ochraně spotřebitele
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.