Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vzhledem k tomu, že do pěstební plochy patří do funkčního využití zahrada i zahradnictví. Chtěla bych vědět, který zákon specifikuje pojem zahrada a kde je lišící se hranice od zahradnictví? Děkuji, Zlata.

ODPOVĚĎ:
Český právní řád výslovně definuje pouze pojem „zahrada“, a to v příloze katastrální vyhlášky. Dle tohoto právního předpisu je zahradou pozemek, na němž se trvale a převážně pěstuje zelenina, květiny a jiné zahradní plodiny, zpravidla pro vlastní potřebu, nebo pozemek souvisle osázený ovocnými stromy nebo ovocnými keři, který zpravidla tvoří souvislý celek s obytnými a hospodářskými budovami.
Dle § 3/2 katastrálního zákona se pozemky podle druhu člení na:
- ornou půdu,
- chmelnice,
- vinice,
- zahrady,
- ovocné sady,
- trvalé travní porosty,
- lesní pozemky,
- vodní plochy,
- zastavěné plochy a nádvoří,
- ostatní plochy.
Orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty jsou zemědělskými pozemky.
S tímto vymezením zemědělských pozemků koresponduje § 1/2 zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který stanoví, že zemědělský půdní fond tvoří pozemky zemědělsky obhospodařované, to je:
- orná půda,
- chmelnice,
- vinice,
- zahrady,
- ovocné sady,
- trvalé travní porosty,
- půda, která byla a má být nadále zemědělsky obhospodařována, ale dočasně obdělávána není.
Zahrada tedy představuje jeden z druhů pozemků (jak jsou vymezeny v katastrálním zákoně), přičemž tento druh pozemku je zároveň zemědělským pozemkem, resp. pozemkem zemědělsky obhospodařovaným.
Pojem „zahradnictví“ se v českém právním řádu vyskytuje na několika místech, např. v § 58/2 stavebního zákona (který vymezuje zastavěné území), a to konkrétně v sousloví: „pozemky zemědělské půdy určené pro zajišťování speciální zemědělské výroby (zahradnictví) “.
Zahradnictví je tak českým právním řádem chápáno nikoli jako druh pozemku, nýbrž jako způsob využití pozemku (v tomto případě se jedná o druh speciální zemědělské výroby). V některých právních předpisech je vedle „zahradnictví“ uváděno ještě „zelinářství“.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)
zákon č. 334/1992 Sb. , o ochraně zemědělského půdního fondu
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.