Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za socialismu bylo 2x odsouhlaseno bez mého souhlasu zalesnění mého pozemku a byl svěřen do péče lesáků. Později mi byl navrácen, ale už ne jako orná půda, nýbrž jako lesní pozemek (zábor PUPFL). Nikdy nebyl zalesněn a vždy patřil pod zemědělskou půdu. Existuje návratná doba nebo doba promlčení, co se týká nařízeného zalesnění z dob minulých?

Můžou mě dnes (12.05.2016) nějak donutit pozemek zalesnit, když o to já sama nepožádám? Můžou se úřady dnes (12.05.2016) opírat o závěry z let 1979 a 1986, když se tenkrát jednalo o nás bez nás? Děkuji, Jarmila

ODPOVĚĎ:
Jelikož v dotazu zmiňujete zábor pozemku určeného k plnění funkcí lesa, budu se v první řadě stručně zabývat tímto institutem:
Jako "zábor pozemku určeného k plnění funkcí lesa" je označováno:
- odnětí pozemků plnění funkcí lesa, kterým je uvolnění těchto pozemků pro jiné využití;
- omezení využívání pozemků pro plnění funkcí lesa, kterým je stav, kdy na dotčených pozemcích nemohou být plněny některé funkce lesa v obvyklém rozsahu
(jak vyplývá z § 15/1 lesního zákona).
Odnětí nebo omezení (tedy zábor) může být trvalé nebo dočasné. Trvalým se rozumí trvalá změna využití pozemků, dočasným se pozemek uvolňuje pro jiné účely na dobu uvedenou v rozhodnutí dle § 13/1 lesního zákona.
Pravidla pro správní řízení o odnětí pozemků plnění funkcí lesa či omezení využívání pozemků pro plnění funkcí lesa jsou zakotvena v § 16 lesního zákona. Odnětí pozemku plnění funkcí lesa je zpoplatněno (§ 17 a § 18 a příloha lesního zákona).
Problematika záboru pozemku určeného k plnění funkcí lesa je dále upravena ve vyhlášce o náležitostech žádosti o odnětí nebo omezení a podrobnostech o ochraně pozemků určených k plnění funkcí lesa, která ve svém § 1 zakotvuje pro odnětí a omezení zkratku "zábor". Orgán státní správy lesů rozhodující podle § 16 lesního zákona posoudí ekonomické a společenské zdůvodnění požadavku a důsledky případného záboru na plnění funkcí lesa (§ 3 vyhlášky o náležitostech žádosti o odnětí nebo omezení a podrobnostech o ochraně pozemků určených k plnění funkcí lesa).
Ve Vašem případě je podstatné, jakým způsobem byl tzv. zábor Vašeho pozemku povolen, tzn. zda se jedná o trvalé či dočasné odnětí (či pouze omezení) tohoto pozemku plnění funkcí lesa.
Je rovněž důležité, zda bylo příslušné rozhodnutí z dob socialismu v pozdější době aktualizováno, resp. nahrazeno novějším rozhodnutím. V současné době dle § 16/2 písm. d) lesního zákona platí, že pokud orgán státní správy lesů rozhoduje o záboru lesního pozemku, určí zároveň způsob a termín opětovného zalesnění pozemku, pokud bude po ukončení použití pro jiné účely pozemek vrácen plnění funkcí lesa.
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný orgán státní správy lesů (obecní úřad obce s rozšířenou působností) a situaci Vašeho pozemku zde konzultovat. Zejména Vám doporučuji zjistit, zda je na Vašem pozemku stále evidován zábor, pakliže ano, informujte se, jaké podmínky pro tento zábor platí (tzn. zda je zábor dočasný či trvalý, zda jsou určeny podmínky pro následné zalesnění apod.).
Neplní-li Váš pozemek funkce lesa, je namístě uvažovat o tom, že změníte druh tohoto pozemku z pozemku lesního např. na ornou půdu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
vyhláška č. 77/1996 Sb. , o náležitostech žádosti o odnětí nebo omezení a podrobnostech o ochraně pozemků určených k plnění funkcí lesa
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.