Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám koupený byt, v bytovém domě je nás více vlastníků a jeden vykuk vlastník, který skoupil tři bytové jednotky, které pronajímá. Jeho nájemníci jsou na sociálních dávkách m. j. právě na bydlení. Úřad práce, který dávky na bydlení kvartálně poskytuje byl již počátkem roku 2016 upozorněn naší předsedkyní SVJ, že lidem, kteří bydlí v těchto bytech a jsou příjemci dávek bude odpojena voda z důvodu neplacení.

Vlastník pošle svoji výběrčí, inkasuje pro svůj životní standard, vydá jakési potvrzení pro své nájemníky, aby se prokazovali úřadu, jak platí nájemné. Funguje to. ALE ve výsledku na konto k našemu správci nemovitosti nepřijde ani koruna, jeden byt je v dluhu přes 95.000 Kč, druhý 76.000 Kč atd. My ostatní se tím pádem musíme skládat na jejich zálohy na služby atd. Tím, že úřad toto podporuje - vyplácí opětovně, my si nemůžeme ani zateplit dům, nikdo nám úvěr neposkytne.
Kdyby náš správce domu vystavil písemné potvrzení, že žádné nájemné placeno není, musel by úřad zastavit dávky na bydlení? Nebo co máme udělat, aby tito nájemníci změnili působiště? Samozřejmě, že náš právník žaluje u soudu dlužnou částku, kontaktujeme majitele bytů ať platí. Ten jen slibuje a skutek "utek". U soudu je to již 2014-2016 a jako SVJ nás předběhla k uspokojení pohledávek banka. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Dávky na bydlení (ať už hovoříme o doplatku na bydlení či příspěvku na bydlení) slouží k pokrytí nejen samotného nájmu, ale právě i na služeb s nájmem spojených – vodné apod.
Určitě příslušný úřad upozorněte na tuto skutečnost, tedy přestože jsou ze strany úřadu poskytovány dávky, nejsou tyto dávky ve skutečnosti užity na to, na co užity mají být.
„Změnění působiště“ nájemníků, jak uvádíte, se pak odvíjí od případného postoje daného úřadu. Lze očekávat, že pokud by došlo k zamezení výplaty předmětných dávek na bydlení, pronajímatel by určitě tyto nájemníky dále neubytovával.
Co se týká vymáhání dluhu, zde v obecné rovině platí pravidlo „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Tedy pokud banka uplatnila dříve svou pohledávku vůči dlužníkovi, má také přednostní právo na uspokojení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.