Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Znamená každý lesní pozemek v Praze zapsaný v katastru nemovitostí také současně jeho ochranu PUPFLu? Nevlastním totiž doklad (ani mi ho nemohl poskytnout katastr) o trvalém nebo dočasném záboru. Jsem vlastník od 2009 a ani předešlý majitel ho nevlastní. Děkuji, Matěj.

ODPOVĚĎ:
Ne každý pozemek, který je v katastru nemovitostí veden jako „lesní pozemek“ je zároveň pozemkem určeným k plnění funkcí lesa. V tomto ohledu odkazuji na § 3/1 lesního zákona, dle něhož jsou pozemky určenými k plnění funkcí lesa:
a/ pozemky s lesními porosty a plochy, na nichž byly lesní porosty odstraněny za účelem obnovy, lesní průseky a nezpevněné lesní cesty, nejsou-li širší než 4 m, a pozemky, na nichž byly lesní porosty dočasně odstraněny na základě rozhodnutí orgánu státní správy lesů podle § 13/1 lesního zákona,
b/ zpevněné lesní cesty, drobné vodní plochy, ostatní plochy, pozemky nad horní hranicí dřevinné vegetace (hole), s výjimkou pozemků zastavěných a jejich příjezdních komunikací, a lesní pastviny a políčka pro zvěř, pokud nejsou součástí zemědělského půdního fondu a jestliže s lesem souvisejí nebo slouží lesnímu hospodářství.
Domníváte-li se, že pro Vámi vlastněný pozemek bylo v minulosti vydáno rozhodnutí o tzv. záboru (správně se jedná o rozhodnutí o trvalém či dočasném odnětí pozemků plnění funkcí lesa nebo trvalém či dočasném omezení využívání pozemků pro plnění funkcí lesa dle § 15 a násl. lesního zákona), doporučuji Vám obrátit se na místně příslušný orgán státní správy lesů dle § 47/1 lesního zákona (tedy na místně příslušný úřad městské části či na Magistrát hlavního města Prahy), který by měl mít o této záležitosti povědomí.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že dle § 3/3 lesního zákona rozhodují orgány státní správy lesů (mimo jiné) v pochybnostech o tom, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa. Máte-li tedy pochybnosti o tom, zda Vámi vlastněný pozemek spadá do některé z kategorií dle § 3/1 lesního zákona, můžete v této věci nechat rozhodnout úřad státní správy lesů.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.