Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naprosto dobrovolně sám od sebe jsem se jako fyzická osoba zapsal do registru vyloučených hráčů (podal jsem žádost o zápis do registru přes datovou schránku). Nyní bych si rád vsadil, ale podat žádost o zrušení zápisu v registru vyloučených hráčů mohu až po roce od dobrovolného zápisu. Takže s tím nic neudělám nyní a nelze si vsadit u České sázkové kanceláře, i když jsem se do registru zapsal sám dobrovolně.

Chci se zeptat, jak to je z právního hlediska, kdybych teď začal sázet u zahraniční sázkové kanceláře bez CZ licence? Ty nekontrolují žádné registry. Některé stránky sázkovek jsou blokovány státem, protože nemají licenci a nejdou ani otevřít a některé stránky normálně fungují v českém jazyce a vyzývají k sázení. Jde o to, že někde na internetu čtu, že sázení u opravdu prověřené (podle zkušenost) sázkové kanceláře bez CZ licence je úplně v pohodě, bez problémů, nic tím neriskuji ani neporušuji nic. A na jiných stránkách jsem si zase přečetl, že i jen samotné takové sázení u sázkových kanceláří bez licence je nezákonné, nelegální a dokonce jsem našel i nějaký případ před X lety, že sázející dostal pokutu ve stovkách tisíc KČ za sázení. Je to pravda? Tak se chci zeptat, jak to opravdu je, co platí a zda si můžu bezpečně bez obav takto vsadit? Jen abych si nevsadil a pak nemusel dalších X let přemýšlet a nervovat se, jestli jsem neudělal něco nezákonného a jestli to nebude někdo nějak řešit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Váš dobrovolný zápis do rejstříku fyzických osob vyloučených z účasti na hazardních hrách (dle § 16b zákona o hazardních hrách) má ten následek, že provozovatel hazardní hry Vám nesmí:

- založit uživatelské konto,
- umožnit prostřednictvím uživatelského konta vložení sázky do hry hazardní hry,
- umožnit vložení peněžních prostředků na uživatelské konto
(jak to vyplývá z § 17/1 písm. b) – d) zákona o hazardních hrách).
Toto omezení by se tedy mělo vztahovat rovněž na hazardní hry provozované dálkovým přístupem prostřednictvím internetu. Za tyto hazardní hry se dle § 2/2 zákona o hazardních hrách považují:
- hazardní hry provozované na území České republiky,
- hazardní hry provozované mimo území České republiky, které se považují za provozované na území České republiky, pokud jsou také dostupné na území České republiky (kde jsou provozovány na základě základního povolení pro tyto hry).
Dle výše uvedených ustanovení zákona o hazardních hrách se domnívám, že Váš zápis do rejstříku vyloučených osob by měl zabránit rovněž Vaší účasti na zahraničních internetových hazardních hrách, jsou-li dostupné na území ČR (a jsou-li zde provozovány na základě základního povolení).
Pro získání naprosté jistoty (a také proto, že se sám nepovažuji za odborníka na právní úpravu hazardních her) Vám doporučuji obrátit se s tímto dotazem především na dozorový orgán, kterým je Ministerstvo financí ČR:
https://www.mfcr.cz
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.