Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 56 let. 25 let jsem pracovala u jedné společnosti na půl úvazku, proto jsem byla nucena hledat další přivýdělek. V současné době mám tři DPP. V květnu 2024 jsem šla na pracovní neschopnost a během této neschopnosti jsem byla nucena ukončit pracovní poměr v této společnosti. V současnosti jsem stále na neschopnosti (je to má druhá neschopnost za celých 25 let) a mám ty tři DPP.

Prosím o radu, až ukončím pracovní neschopnost, jestli se mohu zaregistrovat na úřadu práce a jestli mám právo na nějakou podporu? Předem Vám velice děkuji. S pozdravem Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže jste nyní v pracovní neschopnosti, zaevidovat se na úřadě práce můžete až po jejím skončení. Podle § 25 odst. 3 zákona o zaměstnanosti zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání výkon činnosti na základě pracovního nebo služebního poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti (DPČ), pokud měsíční výdělek (odměna) nepřesáhne polovinu minimální mzdy.
Pracovní smlouva nebo DPČ s nízkým výdělkem tedy problém není, práce na DPP bohužel ano. Dokud budete mít uzavřenou byť jen jedinou DPP, tak se na úřadě práce bohužel evidovat nemůžete. Řešením Vaší situace může být dohoda s Vašimi zaměstnavateli, aby s Vámi místo DPP uzavřeli DPČ. Pak byste na úřadě práce zaevidovat mohla, ale musela byste každý měsíc dokládat výši výdělku ze všech DPČ - výše výdělku by nesměla přesáhnout polovinu minimální mzdy (aktuálně 9.450 Kč hrubého). Pokud Vám ale zaměstnavatelé nevyjdou vstříc, budete si muset po skončení pracovní neschopnosti bohužel hradit zdravotní pojištění sama.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.