Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dubnu 2024 jsem u spol. AAA auto zakoupil automobil, který jsem začal využívat k podnikání v taxislužbě. Bylo mi doporučeno zřídit pojištění Carlife, které jsem zaplatil ve výši 6.000 Kč a to na dobu 1 roku, tzn. do dubna 2025.   Bohužel, při povodni mi bylo auto zaplaveno vodou a odborníkem určeno k likvidaci. Zápis z 25.9.2024. Chtěl bych se dotázat, zda-li mám nárok po spol. Carlife žádat vrácení poměrné části zaplacené zálohy. Děkuji. Šimon.

ODPOVĚĎ:

V první řadě Vám doporučuji nahlédnout do Vámi uzavřené pojistné smlouvy (a pojistných podmínek, které jsou její součástí) a ověřit, zda (a případně jak) je tam nastalá situace (tedy zánik pojištěného majetku – automobilu) ošetřena.
Je nepochybné, že Váš tzv. pojistný zájem spočíval v zájmu na Vašem automobilu, jak to vyplývá z § 2762/2 občanského zákoníku:
„Pojistník má pojistný zájem na vlastním majetku …“
Dle § 2765 občanského zákoníku pak platí, že:
„Zanikne-li pojistný zájem za trvání pojištění, zanikne i pojištění; pojistitel má však právo na pojistné až do doby, kdy se o zániku pojistného zájmu dozvěděl. “
Vzhledem k zániku Vašeho automobilu došlo i k zániku Vašeho pojistného zájmu (zajisté totiž nemáte zájem na pojistné ochraně zaniklého automobilu) a tudíž došlo i k zániku pojištění. Je ovšem nutné, abyste pojišťovnu o zániku svého pojistného zájmu (tedy o zániku automobilu) informoval co nejdříve (a zánik automobilu pojišťovně případně prokázal) – od okamžiku informování o zániku Vašeho pojistného zájmu přestane mít pojišťovna právo na pojistné (a zbývající poměrnou část pojistného by Vám proto měla vrátit).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.