Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně školního řádu na mé střední škole. Dle školního řádu, i když je žák plnoletý a svéprávný, jeho omluvní list za jakoukoliv absenci musí být vždy podepsán zákonným zástupcem. Tohle odůvodňují tím, že žák pořád žije u rodičů a ti mají vyživovací povinnost. Jelikož žák má rodiče s vyživovací povinností, tak se s žákem plnoletým jedná stejně, jako s žákem nezletilým. Zde je úryvek ze zákonu o školství:

§ 67
(1) Zletilý žák nebo zákonný zástupce nezletilého žáka je povinen doložit důvody nepřítomnosti žáka ve vyučování nejpozději do 3 kalendářních dnů od počátku jeho nepřítomnosti.
(2) Ředitel školy může ze závažných důvodů, zejména zdravotních, uvolnit žáka na žádost zcela nebo zčásti z vyučování některého předmětu; žáka uvedeného v § 16 odst. 9 může také uvolnit z provádění určitých činností, popřípadě rozhodnout, že tento žák nebude v některých předmětech hodnocen. Žák nemůže být uvolněn z předmětu rozhodujícího pro odborné zaměření absolventa. V předmětu tělesná výchova ředitel školy uvolní žáka z vyučování na základě posudku vydaného registrujícím lékařem, pokud má být žák uvolněn na pololetí školního roku nebo na školní rok. Žák není z předmětu, z něhož byl zcela uvolněn, hodnocen.
(3) Podmínky pro omlouvání neúčasti žáka ve vyučování a pro uvolňování žáka z vyučování stanoví školní řád.
Z tohoto mi plyne, že žák si může absenci omlouvat sám, ale ostatní okolnosti si může škola určovat sama. Tedy, může si určovat cokoliv, dokud to nerozporuje s bodem 1. Mohou tedy například požadovat různé způsoby omluvy absence, například telefonním způsobem, omluvným listem, apod.
Nemohou si ale určit podmínky, jaké jsou například:
- Žák musí doložit důvod nepřítomnosti do jednoho dne od počátku nepřítomnosti.
- Zákonný zástupce zletilého žáka musí doložit důvod nepřítomnosti.
Tyto podmínky určit nemohou, protože porušují § 67/1. Zde je úryvek školního řádu týkající se omluvy nepřítomnosti:
Způsob uvolňování z vyučování a omlouvání nepřítomnosti:
a) Nemůže-li se žák zúčastnit vyučování z předem známých důvodů, požádá zákonný zástupce žáka či osoba plnící vyživovací povinnost písemnou formou o uvolnění z vyučování na propustce, kterou si žák vyzvedne u příslušného třídního učitele nebo stáhne z internetových stránek školy. Žák projedná s třídním učitelem (případně s učitelem odborného výcviku, pokud se absence dotýká pouze OV) toto uvolnění.
c) Jestliže se žák neúčastní vyučování či distanční výuky po dobu nejméně 5 vyučovacích dnů a jeho neúčast při vyučování nebude omluvena, vyzve ředitel školy písemně zákonného zástupce žáka (nebo žáka zletilého), aby neprodleně doložil důvody žákovy nepřítomnosti. Jestliže do 10 dnů od doručení výzvy žák do školy nenastoupí či se nezačne účastnit distanční výuky nebo nedoloží důvod nepřítomnosti, posuzuje se tento stav, jako by studia zanechal prvním dnem neomluvené nepřítomnosti.
d) Každá omluvenka musí být podepsána zákonným zástupcem (u žáka zletilého osobou plnící vyživovací povinnost).
Domnívám se, že bod a), a bod d) právě porušují § 67/1. Pokud se domnívám správně, jaký by měl být můj postup při nápravě tohoto problému? A pokud je tak naopak, v čem se mýlím?   S pozdravem, Soběslav.

 

ODPOVĚĎ:
Jsem trochu na rozpacích, co Vám napsat, jelikož na své otázky jste si již v podstatě odpověděl sám, a to zcela správně. Ve svém dotazu citujete správné ustanovení školského zákona (§ 67/1 a 3) a správně ho interpretujete.
Souhlasím s Vaší domněnkou, že Vámi citované body a) a d) školního řádu jsou protiprávní. Zletilý žák je plně svéprávný a tudíž jedná (v právních i jiných záležitostech) sám za sebe. Nabytím zletilosti (resp. plné svéprávnosti) přestává mít žák zákonné zástupce (resp. jeho rodiče již nejsou oprávněni žáka zastupovat jako jeho zákonní zástupci). Co se týče osob plnících vůči zletilému žákovi vyživovací povinnost, tyto nejsou dle platné právní úpravy oprávněny zletilého žáka jakkoli zastupovat (v tomto ohledu porušuje školní řád platnou právní úpravu).
Přibližně před dvěma lety jsem zodpovídal dotaz podobný tomu Vašemu – co se týče podrobnější argumentace, odkazuji proto na tuto svou starší (stále však aktuální) odpověď:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/ruzne/nezarazene-dotazy/41137-je-platna-omluvenka-do-skoly-kterou-si-napise-dospely-zletily-student-nebo-ne-pravni-nahled.html
Chcete-li se pokusit o nápravu protiprávní části školního řádu, doporučuji Vám postupně oslovit tyto osoby (subjekty) :
- ředitele školy (který vydává školní řád a je proto kompetentní k jeho změně),
- zřizovatele školy (kterému se ředitel školy odpovídá z chodu školy),
- místně příslušné pracoviště České školní inspekce (pokud byste u ředitele ani zřizovatele školy neuspěl).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.