Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme za naším pozemkem, takový malý pozemek 10x10 m. Patří jedné firmě, která sídlí asi 50 metrů od nás. Chtěli jsme ten pozemek od nich odkoupit, ale řekli nám, že pozemek není na prodej, že ho mají na budoucí výstavbu. Kolem pozemku je ze tří stran nalepen rodinný dům, a z jedné strany tak 1 metr široká cesta a zase rodinný dům.

Můj dotaz zní, zda vůbec mohou stavět halu, či cokoliv jiného k firmě takhle blízko rodinných domů. Navíc se o ten pozemek nestarají, ale vůbec (samé harampádí a zarostlé bůhví co), a plot z každé strany jim chátrá. Děkuji. Kristýna

ODPOVĚĎ:
V obecné rovině je možné i na takovém pozemku stavit, nicméně vzhledem k jeho povaze, umístění a v návaznosti na okolní pozemky a stavby na nich umístěné, je nutné splnění dalších požadavků kladených především stavebním zákonem.
V prvé řadě vždy bude záležet na druhu stavby, která by se měla na takovém pozemku postavit – podle toho by se odvíjelo případná povinnost získat pro tuto stavbu ve stavebním řízení stavební povolení či ohlášení. Zde mají možnost vlastníci sousedních pozemků a staveb na nich umístěných podávat námitky.
Dále jsou kladeny další požadavky vyhláškou o obecných požadavcích na využívání území (č. 501/2006 Sb.), dle které je např. u staveb pro skladování a výrobu nutné zajistit prostor pro příjezd vozidel pro zásobování a prostor pro stání těchto vozidel při nakládání a vykládání.
V neposlední řadě přichází také v úvahu (opět vzhledem k druhu stavby) požadavky kladené předpisy na ochranu životního prostředí a případná rizika, která by zbudováním stavby hrozila (případné užívání chemických látek apod.).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.