Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na pozemek se vztahuje regulativ v textové části územního plánu „koeficient zastavění pozemku 0,10 při velikosti pozemku pro stavbu rekreační chaty nebo rodinného domu 1 800 m2“. Pozemek je o velikosti 2900 m2 a záměrem je vybudovat na něm stavby, které jsou v souladu s územním plánem ÚP (rodinný dům + garáž) o velikosti zastavěné plochy těchto dvou staveb celkem 290 m2.

Tímto bychom splnili i požadavky územního plánu, avšak můj dotaz zní zda se do zastavěnosti pozemku (v UP doslovně popsané takto „Koeficient zastavění pozemku udává maximální podíl zastavěné plochy všech objektů na daném pozemku k celkové ploše tohoto pozemku.) započítávají i některé z těchto ploch:
- Zpevněné plochy (příjezdové cesty, terasy na terénu, chodníčky)
- Zpevněné zastřešené plochy (konkrétně zastřešená plocha mezi garáží a domem – pro letní posezení)
Lze v případě, že by se tam zmíněné plochy započítávali tento regulativ obejít (změna stavby před dokončením na později již vybudované chodníčky a příjezdové cesty, nebo místo zpevněných ploch využít zatravňovací dlaždice, stavby vedené jako dočasné, apod.) případně lze s dobrou pravděpodobností na úspěch žádat o výjimku z koeficientu zastavěnosti (pokud ano existuje nějaký vzor pro takovouto žádost)? Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Pojem zastavěná plocha je definován stavebním zákonem v ust. § 2 odst. 7, dle kterého zastavěná plocha pozemku je součtem všech zastavěných ploch jednotlivých staveb. Zastavěnou plochou stavby se rozumí plocha ohraničená pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny. Plochy lodžií a arkýřů se započítávají. U objektů poloodkrytých (bez některých obvodových stěn) je zastavěná plocha vymezena obalovými čarami vedenými vnějšími líci svislých konstrukcí do vodorovné roviny. U zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny.
Z výše uvedeného tedy vyplývá, že zpevněná zastřešená plocha pro letní posezení do pojmu zastavěná plocha spadá (započítává se do zastavěné plochy), chodníčky, příjezdové cesty nikoliv (nezapočítávají se).
Vzhledem k tomu, že koeficient je stanovený územním plánem, změny můžete dosáhnout přes změnu územního plánu, přičemž se s návrhem se musíte obrátit na příslušnou obec.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.