Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

01/2016 jsme zkolaudovali novostavbu RD, který je postaven ve staré zástavbě, tedy mezi dlouhodobými vlastníky nemovitostí. Již před kolaudací jsme věděli, že jsme navýšili terén oproti projektu cca o 30 cm. Tím jsme se ovšem dostali výš oproti sousednímu pozemku. (pokud bychom se drželi původního projektu, navýšení by vzniklo také cca 1 metr, nyní je to cca 130 cm).

Samozřejmě jsme udělali podezdívku, pod kterou jsme vykopali rigol 50 cm hluboký a vysypali štěrkem kvůli odvodněí. Soused s tím souhlasil. Při kolaudaci jsme na toto "samozřejmě" neupozornili a kolaudace proběhla v pořádku. Nyní užíváme dům cca půl roku a zjistili jsme, že náš soused (má cca 3 metry od našeho pozemku pergolu), je velmi hlučný, resp. jeho velká rodina pořádá pravidelné oslavy, mají několik psů, koupil si je až po našem nastěhování, prostě nás velmi obtěžuje. Proto jsme sousedovi navrhli, že si na společné hranici pozemku postavíme plot (dřevo-dílce), který sami i financujeme. Soused souhlasil, po koupi materiálů ale odmítl. Poté nás po prvním větším dešti obvinil z vytopení jeho pozemků. Dokonce na nás podal i udání na stavebním úřadě. Tam mi sdělili, že je vše v pořádku, kolaudace byla také v pořádku a souseda přemluvili, ať je v klidu. Takže nyní pouze čekáme, co přijde znovu. Mám vysazené túje cca 1 m od pozemků, samozřejmě předpokládám, že až dorostou, bude je chtít odstranit. Při větší výměně názorů mi jasně řekl, že pozemek si chtěl koupit on. Chtěla bych Vás velmi poprosit o radu, jak postupovat dále - v každém případě se chci pokusit přes stavební úřad požádat o umístění nového plotu cca 50 cm od jeho pozemku, výšku 180 cm (pro něho to ale bude již cca 280 cm), dřevěný plot. Můj dotaz zní - souhlas souseda samozřejmě nedostanu, takže půjdeme asi do stavebního řízení a mne zajímá, jak bude úřad postupovat. Může soused poukázat na výšku úrovně s tím, že jsme moc vysoko a on plot proto nechce, můžeme mu v budoucnu i stínit - jeho túje cca 2 m od pozemků jsou 4m vysoké). Může úřad zjistit i po kolaudaci, že máme terén zvednutý více? Soused to neví. Myslíte, že je možné získat od úřadů povolení? Jde pouze o plot, chceme trochu soukromí. Předem Vám velmi děkuji za radu. Karel

ODPOVĚĎ:
Úvodem své odpovědi si dovolím opravu chyby, které se v dotazu dopouštíte, když uvádíte, že pro výstavbu oplocení bude zapotřebí zahájit stavební řízení. Dle § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) bodem 14. stavebního zákona je totiž k výstavbě oplocení zapotřebí územní souhlas (tzn. že v těchto případech se stavební řízení vůbec nezahajuje).
Nepodaří-li se Vám od souseda získat písemný souhlas s Vaším stavebním záměrem, nebude možné, aby stavební úřad vydal územní souhlas, nýbrž dojde k zahájení územního řízení (na jehož konci vydá stavební úřad územní rozhodnutí o umístění stavby dle § 79 stavebního zákona).
O zahájení územního řízení bude Váš soused stavebním úřadem samozřejmě vyrozuměn, přičemž jako účastník tohoto řízení bude oprávněn vznášet v jeho rámci své námitky. V tomto ohledu poukazuji zejména na § 89/3 a 6 stavebního zákona, dle něhož platí, že:
- účastník řízení je povinen ve svých námitkách uvést skutečnosti, které zakládají jeho postavení jako účastníka řízení, a důvody podání námitek; k námitkám, které překračují stanovený rozsah, se nepřihlíží;
- námitku, o které nedošlo k dohodě mezi účastníky řízení, stavební úřad posoudí na základě obecných požadavků na výstavbu, závazných stanovisek, popřípadě rozhodnutí dotčených orgánů nebo technických norem, pokud taková námitka nepřesahuje rozsah jeho působnosti; nedošlo-li k dohodě o námitce občanskoprávní povahy, stavební úřad si o ní učiní úsudek a rozhodne ve věci.
Váš soused je tedy oprávněn v rámci územního řízení namítat prakticky cokoli, stavební úřad by se měl nicméně zabývat pouze námitkami, které jsou objektivní a racionální (jakékoli spekulace jsou nepřípustné). Skutečnost, že Váš soused vznese své námitky, proto neznamená, že by bylo získání územního rozhodnutí znemožněno; stavební úřad se může s námitkami Vašeho souseda vypořádat a územní rozhodnutí vydat.
Pochybuji vcelku o tom, že by stavební úřad v rámci zahájeného územního řízení přeměřoval výšku terénu Vašeho pozemku ve srovnání se stavebním povolením.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.