Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den. Elektřinu chci pro provoz a údržbu zahrady. Dopis: "Pro zajištění Vámi požadovaného příkonu pro objekt Pi = 11kW (dle hl. jističe před elektroměrem: 3x16 A) je nutné upravit stávající a vybudovat nové energetické zařízení PREdistribuce, a. s. (dále jen PREdi) v následujícím rozsahu: a) Rozvody 1 kV.

Ze stávajícího SS 102 na sousední parcele bude položen nový kabel AYKY 3x240+120mm2 na hraně mého pozemku. Uvedené technické řešení doporučujeme zapracovat do projektové dokumentace pro územní řízení v rámci celé výstavby. Návrh je zpracován pro standartní stupeň zajištění dodávky elektřiny. Projektovou dokumentaci DÚR předložte PREdi k odsouhlasení. Na tomto základě nám prý bude vypracovaná smlouva o smlouvě budoucí o připojení v souladu se zákonem č. 458/2000 Sb. a souvisejících vyhlášek." Ještě doplním, stará nika je stále na okraji našeho pozemku (současně zastavěný pozemek - zahrada bez stavby), taktéž cesta (mimo intravilán), po které se povede kabel (výkop) je v našem vlastnictví, sousedi na naší cestě již niku mají. Potřebujeme tedy k přivolení stavební úřad či nikoli? Elektriku chci pro provoz. Děkuji Daniel

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu není zřejmé, zda bude ve Vašem případě nutné vybudovat toliko elektrickou přípojku nebo jiné energetické zařízení (na odpověď to však nemá žádný podstatný vliv, jak uvádím níže). V tomto ohledu proto pouze doplňuji, že elektrickou přípojkou se rozumí zařízení, které začíná odbočením od spínacích prvků nebo přípojnic v elektrické stanici a mimo ní odbočením od vedení přenosové nebo distribuční soustavy, a je určeno k připojení odběrného elektrického zařízení (§ 2/2 písm. a) bod 2. energetického zákona).
Dle § 96/2 písm. a) ve spojení s § 103/1 písm. e) body 5. a 10. stavebního zákona platí, že pro vybudování:
- podzemního a nadzemního vedení přenosové nebo distribuční soustavy elektřiny (včetně podpěrných bodů a systémů měřicí, ochranné, řídící, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky, s výjimkou budov) a
- energetických přípojek (včetně připojení stavby a odběrných zařízení vedených mimo budovu nebo připojení staveb plnících doplňkovou funkci ke stavbě hlavní na rozvodné sítě stavby hlavní),
je zapotřebí pouze vydání územního souhlasu (tzn. že stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nejsou zapotřebí).
Lze Vám proto doporučit řídit se radami, které Vám byly dány dodavatelem elektrické energie (jak z Vašeho dotazu předpokládám), tzn. zapracovat předmětné technické řešení do projektové dokumentace, kterou budete následně předkládat stavebnímu úřadu.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 458/2000 Sb. , o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.