Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci stavět rodinný dům z části na místě rozpadlého stávajícího domu a z části na vedlejším pozemku, vedeným jako zahrada. Pozemek je vedený v územní plánu obce Bystřec jako zastavěné území. Problém je v tom, že na pozemku se nachází chráněné bledule jarní. Již jsem podal žádost o výjimku dle § 56 o ochraně rostlin.

Výjimku mi však nepovolili, podal jsem odvolání, žádost vrátili k projednání a opět nepovolili. Radí mi, abych stavěl v lokalitách určených územním plánem v místní části obce Bystříčko, kde dosud jsou louky a pole. Příjde mi, že si trochu protiřečí, na jednu stranu chtějí chránit přírodu a na druhou stranu chtějí zabírat louky a pole pro výstavbu namísto povolení stavby tam, kde již stojí rozpadlé domy a tudíž by nebylo potřeba zabírat pole a louky. Přikládám dokumentaci od krajského úřadu. Jde se nějak odvolat, na co bych se měl zaměřit při odvolání, není nějaká právní klička? Předem děkuji za odpověď. Leoš.

ODPOVĚĎ:
Je zde ještě možnost podat odvolání k Ministerstvu životního prostředí (jak je ostatně uvedeno i v poučení Vámi přiloženého rozhodnutí).
Výjimku ze zákazu stanoveného zákonem o ochraně přírody a krajiny lze udělit pouze z důvodů stanovených zákonem, kdy příslušný správní orgán posuzuje, zda jsou splněny všechny podmínky pro udělení výjimky. Pokud má tento orgán za to, že tyto podmínky splněny nejsou, je zde možnost domáhat se udělení výjimky jen skrze opravné prostředky (odvolání apod. - zrušení rozhodnutí o neudělení výjimky).
V odvolání je vhodné napadat především závěry správního orgánu, které dovozuje při srovnávání veřejného zájmu (na ochranu přírody a krajiny) a zájmu soukromého (postavení RD na místě, které je vymezeno jako stavební pozemek a již zde dům stojí). Je to ovšem především otázka argumentace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.